Kasztan jadalny / Castanea sativa

Kategoria: Drzewa liściaste
RARYTAS!    ROŚLINA KOLEKCJONERSKA

Duże, szybko rosnące drzewo osiągające po 10 latach ok. 6 m wysokości. Korona rozłożysta, gęsta, zaokrąglona. Liście zielone, podłużne, lancetowate, ząbkowane, od 16 do 28 cm długości. Kwiaty męskie pojawiają się czerwcu, lipcu jako sterczące, kłosowate, dekoracyjne kwiatostany, osiągające długość do 30 cm. Owoce, tak zwane kasztany lub marony, o średnicy  3-3,5 cm, brązowe, zwykle zebrane po 3, w kulistych, kolczastych okrywach. Dojrzewają w październiku. Zawierają dużo skrobi i cukru. Jadane są pieczone, gotowane, mielone na mąkę. Roślina wymaga łagodnego klimatu i odpowiedniej wilgotności powietrza. Jest wrażliwa na wczesne wiosenne i jesienne przymrozki. Dobrze rośnie na glebie, świeżej, kwaśnej, głęboko przepuszczalnej, piaszczystej z domieszką gliny. Nie toleruje gleb wapiennych. Jest odporna na suszę i zanieczyszczenia powietrza. W warunkach leśnych dobrze znosi umiarkowany cień. Kasztan jadalny daje obfite plony jadalnych orzechów po gorącym i suchym lecie. Kasztany są bardzo smaczne; mają szerokie zastosowane w domowej kuchni. Polecamy do uprawy kolekcjonerskiej do dużych ogrodów lub parków na miejsca ciepłe, osłonięte.

W handlu dostępna bywa bardzo dekoracyjna odmiana kasztana jadalnego 'Variegata' o kremowożółtym wybarwieniu brzegów liści.

Zapytaj o produkt