Drzewka i krzewy owocowe

Brzoskwinia zwyczajna / Prunus persica REDHAVEN

Kategoria: Brzoskwinie
Odmiana średniowczesna, samopylna, plenna, owocująca corocznie. Owoc duży, złocistożółty z czerwonym, marmurkowym rumieńcem. Miąższ  żółtopomarańczowy, soczysty, zwarty, jędrny, kwaskowato-słodki, bardzo smaczny, odchodzący od pestki. Owoce zawierają węglowodany, związki magnezu, fosforu i potasu, prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Dojrzałość zbiorcza drugiej połowie sierpnia. Drzewo rośnie silnie i wcześnie zaczyna owocować. Kwitnie w kwietniu, przed pojawieniem się liści. Kwiaty tej odmiany są średnio wytrzymałe na przymrozki; drzewo dobrze znosi zimy, ale może przemarzać przy długotrwałych silnych mrozach. Polecamy obwiązywać na zimę chochołem np. ze słomy, trzciny. Należy sadzić w rozstawie 3 x 4,5 m. Podłoże * dość żyzne, próchniczne, przepuszczalne, wilgotne, o pH 6,6 do 7 ; stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów, ciepłe.  Drzewa przycina się wiosną. Wystarczająco odporna na mróz. owoce do spożycia na surowo, do ciast, deserów, na kompot, konfiturę, dżem, suszone owoce.

Ciekawostka

Odmiana amerykańska. Drzewo żyje do 30 lat.
*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,6 - warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiewamy nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Sernik z brzoskwiniami

przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com
Składniki na ciasto : 3 szklanki (450 g) mąki pszennej / 4 łyżki cukru / 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / 200 g masła (mocno schłodzonego) / 5 żółtek
Masa serowa : 1 kg zmielonego twarogu lub twarogu śmietankowego w kostce / 100 g masła (miękkiego) / 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej / 1 szklanka cukru / 3 jajka
Beza : 5 białek / 1 szklanka cukru
Pozostałe dodatki : duża puszka (820 g) brzoskwiń w syropie / cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, malutką szczyptę soli i pokrojone na małe kawałeczki masło. Miksować mieszadłem miksera lub rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta. Wówczas dodać żółtka i miksować mikserem przez około minutę lub mieszać składniki łyżką aż zaczną łączyć się w duże kawałki. Połączyć je dłonią w jedną jednolitą kulę. Podzielić na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Włożyć do lodówki.
Prostokątną formę o wymiarach 25 cm x 40 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą większą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując w razie konieczności mąką, na prostokąt o wymiarach blaszki, przenieść rozwałkowane ciasto wraz z papierem do formy i położyć na dnie. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Można też ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie trzeba wówczas dziurkować ciasta).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).

Masa serowa. Ser włożyć do miski, dodać miękkie rozdrobnione masło, budyń lub mąkę, cukier i miksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę, aż połączą się z masą.

Masę wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzch wyłożyć pokrojone brzoskwinie (każdą połówkę pokroić na 4 części).
Beza. W czystej misce ubić białka na lejącą pianę (około 2 minuty), stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając (w sumie około 7 minut). Gdy piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca wyłożyć ją na brzoskwinie.
Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. Czytaj więcej w blogu.

KOSMETYKA

Z pestek wyrabia się jasnożółty, dosyć rzadki olej, o delikatnym zapachu migdałów, który stosuje się jako bazę do masażu.
Zapytaj o produkt