Drzewka i krzewy owocowe

Grusza / Pyrus communis BONKRETA WILLIAMSA

Kategoria: Grusze
Owoce wielkością średnie lub duże o miąższu kremowobiałym, bardzo delikatnym, masłowym, soczystym, winnosłodkim, o korzennym aromacie i bardzo smacznym. Skórka cienka, gładka, lekko błyszcząca. Owoce dojrzałe słomkowożółte, czasem z lekkim rumieńcem pojawiają się na początku września i krótko się przechowują. W okres owocowania wchodzi w 2-3 roku po posadzeniu i owocuje corocznie i obficie. Drzewo rośnie średnio silnie, potem wzrost słabnie. Korona jajowatostożkowa, zagęszczona. W ogrodzie ta odmiana powinna zajmować miejsce  słoneczne, osłonięte od wiatru. Podłoże żyzne, przepuszczalne, o lekko kwaśnym odczynie. Niestety jest to odmiana gruszy, która przemarza w mroźne zimy, dlatego wymaga naszej pomocy, by dobrze przezimować. Polecamy do sadzenia w ogrodach w miejscach cieplejszych, osłoniętych np. domem, żywopłotem. Oprócz przetwarzania w stanie świeżym, polecamy na przetwory - soki, susz, gruszki w syropie, odżywki dietetyczne. Z odmiany tej w Niemczech produkuje się wódkę, często z zatopionym w butelce całym owocem.

Ciekawostka

Odmiana bardzo stara, znaleziona około połowy XVIII wieku przez Staira w Anglii jako przypadkowa siewka a do uprawy wprowadzona w 1797 przez Williamsa. Jest świetnym zapylaczem dla wielu odmian grusz.

Przygotowanie podłoża do nasadzeń 

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiewamy nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
 

PRZEPISY KULINARNE

Koreczki z gruszką, serem gorgonzola i mango          (6 porcji)

składniki: ok. 200 g sera gorgonzola /2 gruszki /2 mango lub 2 melony
Wykonanie:
W równe kostki pokrój: obrane i bez gniazd nasiennych gruszki, melony lub mango oraz ser gorgonzola.
Wszystkie składniki, zaczynając od melona lub mango, nadziej na wykałaczki lub inne patyczki. Do dłuższych patyczków można doczepić malutkie karteczki z żartobliwymi tekstami. Przystawka bardzo ładnie wygląda nadziana na zaostrzone gałązki brzozowe z zielonymi, świeżymi listkami. Podawać od razu.

Babeczki korzenne z gruszkami

przepis ze strony www.gotujmy.pl
Składniki:  280g mąki pszennej /4 łyżki brązowego cukru /małe jajko /250 g margaryny /łyżeczka imbiru /łyżeczka przyprawy do piernika /cynamon /szczypta soli /cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu /      2 gruszki
Wykonanie:
Mąkę trzeba pomieszać z brązowym cukrem i solą, utrzeć z margaryną i jajkiem dodając imbir i przyprawę do piernika. Wysmarowane tłuszczem foremki wypełniać powstałym ciastem. Nasza podpowiedź - przy nakładaniu ciasta, łyżkę każdorazowo moczyć w bardzo gorącej wodzie. Ciasto będzie swobodnie odchodzić od łyżki. Gruszki pokrojone w słupki powtykać w babeczki. Z wierzchu posypać cynamonem i cukrem z wanilią i kardamonem. Piec w 150 st. przez 20-25 minut. Bardzo smaczne.
Zapytaj o produkt