Drzewka i krzewy owocowe

Grusza / Pyrus communis GENERAL LECLERC

Kategoria: Grusze
Owoce mają miąższ kremowobiały, drobnoziarnistej konsystencji, soczysty, kwaskowato-słodki. Odmiana wytwarza bardzo duże owoce z gładka skórką w kolorze zielonożółtym z pomarańczowym, lekkim rumieńcem. Owoce posiadają charakterystyczne, rozległe ordzewienie. Zbiór owoców w pierwszej połowie października. Drzewa o silnym wzroście wcześnie wchodzące w okres owocowania( 3-4 rok po posadzeniu) i owocujące corocznie i obficie. Po wejściu w owocowanie wzrost słabnie. Polecana do bezpośredniego spożycia jak i na przetwory. Odmianę zapylają ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Komisówka’ i ‘Konferencja’. W miarę dobra odporność na parcha gruszy.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiewamy nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY KULINARNE

przepis zapożyczony ze strony http://lepszysmak.wordpress.com
Gruszki w szafranowym syropie
Składniki na 6 porcji : 3 duże gruszki / 200-250 ml białego wytrawnego wina / 1 łyżka białego octu balsamicznego lub soku z cytryny / 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy /
szczypta szafranu/dodatkowo do deseru: twarożek jogurtowy lub gęsty jogurt naturalny
Wykonanie:
Wersja do mięs  
Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać winem, dodać ocet balsamiczny, otartą skórkę cytrynową (pomarańczową) i szafran. Jeśli gruszki nie są całkowicie pokryte winem, uzupełnić ten brak wodą. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć płomień do małego i kontynuować gotowanie przez 30 minut. Podawać na gorąco jako dodatek do pieczonego drobiu lub na zimno z pasztetami lub serami. Polecamy.
Wersja deserowa
Wyjąć ugotowane gruszki i odstawić, aby ostygły. W tym czasie zalewę, w której gotowały się owoce, postawić z powrotem na palnik. Gotować na dużym ogniu do czasu aż powstanie syrop. Gruszki podawać z twarożkiem jogurtowym, polane syropem i udekorowane dodatkowo paseczkami skórki pomarańczowej/cytrynowej. Gotowe.
Polecamy inne dania z tej strony. Gratulacje dla Twórczyni tej wyśmienitej potrawy.

 

 

 

Zapytaj o produkt