Drzewka i krzewy owocowe

Grusza / Pyrus communis RED BONKRETA WILLIAMSA

Kategoria: Grusze
Odmiana letnia deserowa, mutant odmiany 'Bonkreta Williamsa'. Owoce duże (do 200g) o miąższu kremowobiałym, delikatnym, masłowym, soczystym, winnosłodkim, o korzennym aromacie i bardzo smacznym. Skórka cienka, gładka, cała ciemnoczerwona. Owoce pojawiają się na początku września i krótko się przechowują. W okres owocowania wchodzi w 2-3 roku po posadzeniu i owocuje corocznie i obficie. Drzewo rośnie średnio silnie, potem wzrost słabnie. Korona jajowatostożkowa, zagęszczona. Pąki kwiatowe dość odporne na przymrozki. Odmiana średnio odporna na parcha. Podłoże żyzne, przepuszczalne, o lekko kwaśnym odczynie. Rozstawa przy sadzeniu 3 x 3,5 m. Jest to odmiana gruszy, która na terenie Pomorza może przemarznąć w mroźne zimy, dlatego wymaga naszej pomocy, by dobrze przezimować. Polecamy do sadzenia w ogrodach w miejscach cieplejszych, osłoniętych np. domem, wysokim żywopłotem. Polecamy na przetwory - soki, susz, gruszki w syropie oraz oczywiście do konsumpcji na surowo. Zapylacze: Bera Hardy, Generał Leclerc, Faworytka, Konferencja, Komisówka, Triumph Packhama, Trewinka. Sama jest świetnym zapylaczem dla wielu odmian grusz.

Ciekawostka

Odmiana 'Bonkreta Williamsa' jest bardzo stara. Znaleziona ok. połowy XVIII wieku przez Staira w Anglii jako przypadkowa siewka, a do uprawy wprowadzona w 1797 przez Williamsa.
 

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

 

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
 

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiewamy nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
 

PRZEPISY KULINARNE

 

Koreczki z gruszką, serem gorgonzola i mango          (6 porcji)

składniki: ok. 200 g sera gorgonzola /2 gruszki /2 mango lub 2 melony
Wykonanie:
W równe kostki pokrój: obrane i bez gniazd nasiennych gruszki, melony lub mango oraz ser gorgonzola.
Wszystkie składniki, zaczynając od melona lub mango, nadziej na wykałaczki lub inne patyczki. Do dłuższych patyczków można doczepić malutkie karteczki z żartobliwymi tekstami. Przystawka bardzo ładnie wygląda nadziana na zaostrzone gałązki brzozowe z zielonymi, świeżymi listkami. Podawać od razu.
 

Babeczki korzenne z gruszkami

przepis ze strony www.gotujmy.pl
Składniki:  280g mąki pszennej /4 łyżki brązowego cukru /małe jajko /250 g margaryny /łyżeczka imbiru /łyżeczka przyprawy do piernika /cynamon /szczypta soli /cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu /2 gruszki
Wykonanie:
Mąkę trzeba pomieszać z brązowym cukrem i solą, utrzeć z margaryną i jajkiem dodając imbir i przyprawę do piernika. Wysmarowane tłuszczem foremki wypełniać powstałym ciastem. Nasza podpowiedź - przy nakładaniu ciasta, łyżkę każdorazowo moczyć w bardzo gorącej wodzie. Ciasto będzie swobodnie odchodzić od łyżki. Gruszki pokrojone w słupki powtykać w babeczki. Z wierzchu posypać cynamonem i cukrem z wanilią i kardamonem. Piec w 150 st. przez 20-25 minut. Bardzo smaczne.
Zapytaj o produkt