Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica AMBASSY (R)

Kategoria: Jabłonie
Odmiana wczesna. Owoce duże, cylindryczne z rozmytym czerwonym rumieńcem, bardzo słodkie, soczyste, smaczne. Dojrzałość zbiorcza w połowie sierpnia. Drzewo o średniej sile wzrostu. Tworzy koronę średnio zagęszczoną. Kwiaty odporne na przymrozki. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Odmiana częściowo samopylna. Zapylacze:  Golden Delicious, Idared, Ligol, Szampion, Delicates, Telstar, Geneva Eary, Paulared. 'Ambassy' jest zapylaczem dla odmian: Delikates, Geneva Elary, Idared, Najdared, Paulared.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY KULINARNE

Pyszna Zupa dyniowo-jabłkowa           czas wykonania ok.15-20 minut

przepis zapożyczony ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki zupy:  1 łyżka oleju roślinnego / 1/2 cebuli /1 ząbek czosnku / 2 łyżeczki startego imbiru / 1 mała papryczka chili /2 mniejsze lub średnie jabłka deserowe /500 g upieczonej dyni bez skóry *(ewentualnie dyni świeżej)/  1/3 łyżeczki cynamonu /sól i pieprz /około 1,25 litra bulionu warzywnego
Dodatki do zupy:   świeżo mielony kolorowy pieprz lub gorgonzola (czy roquefort ewentualnie inny ser z niebieską pleśnią / orzechy włoskie podprażone na suchej patelni / świeży, chrupiący chleb
*Pieczenie dyni: około 2 kg dyni umyć i pokroić na około 6 części, usunąć pestki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę lub do czasu aż dynia będzie miękka (wbity widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu). Łyżką wydrążyć miąższ z upieczonej dyni i zmiksować ją blenderem na gładkie purée. Odmierzyć potrzebną ilość.
Wykonanie potrawy:
Podgrzać olej w większym garnku z grubym dnem, dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać starty czosnek, starty imbir i przekrojoną na pół, wypestkowaną chili. Smażyć przez minutę. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka**. Smażyć mieszając co jakiś czas przez około 4 - 5 minut. Gdyby warzywa zaczęły przywierać do dna garnka, można dodać 2 - 3 łyżki bulionu. Teraz dodać dynię upieczoną, pokrojoną na kawałki. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i zagotować. Wlać bulion w takiej ilości aby sięgał 2 cm ponad poziom warzyw. Zagotować, przykryć i gotować przez około 10 minut na mniejszym ogniu, aż dynia będzie miękkie. Zmiksować na gładkie puree, dodając, w razie potrzeby, więcej zagotowanego bulionu.
**Uwaga. Surową dynię dusić razem z jabłkami.
Podawać np. z niewielką ilością pokruszonego sera gorgonzola i orzechami włoskimi oraz/i ze świeżym, puszystym, chrupiącym chlebem.

Zdecydowanie polecamy. Gratulujemy Pani Asi udanego przepisu!
Zapytaj o produkt