Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica CELESTE

Kategoria: Jabłonie
Owoc średniej wielkości, baryłkowaty. Skórka gładka, pokryta czerwonym, paskowanym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, chrupiący, słodkokwaśny, bardzo smaczny.   Drzewo rośnie średnio silnie, a po wejściu w okres owocowania wzrost się osłabia. Tworzy kuliste korony o wzniesionych konarach. Kwitnie średnio wcześnie. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie z tendencją do owocowania przemiennego. Dojrzałość zbiorcza: od końca lipca do połowy sierpnia. Umiarkowanie wytrzymała na mróz. Odporna na parcha, mączniaka i choroby kory. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Zapylacze dla 'Celeste": Gala, Gala Must, Idared, James Grieve, Sunrise. Jest zapylaczem dla odmian: Elise, Golden Delicious, Jonagold, Sunrise.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Rożki serowe z jabłkami  z ciasta twarogowego       ok.40szt

przepis ze strony www.kwestiasmaku.com
Składniki : 250g mąki pszennej / 250g masła / 250g twarogu śmietankowego / 1 opakowanie cukru waniliowego /2 jabłka / cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C *. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 - 4 mm. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku, tak by jabłko wystawało po obu stronach kółka. Układać na dwóch cienkich ** blaszkach do pieczenia i piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rożki są najlepsze ciepłe zaraz po upieczeniu. Pyszne!
*Temperatura wypieku musi być taka wysoka.
**Należy użyć jak najcieńszej blaszki do pieczenia, wówczas rożki szybciej się zrumienią i będą bardziej kruche. Blacha z wyposażenia piekarnika jest zbyt gruba.

 

 

   
   
Zapytaj o produkt