Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica CORTLAND WICKI

Kategoria: Jabłonie
Odmiana późnozimowa. Jabłoń 'Cortland Wicki' to sport odmiany' Cortland' o ładniej wybarwionych owocach. Owoc duży, kulisty, baryłkowaty, często lekko spłaszczony. Skórka tłusta, mocna, zielonożółta, pokryta prawie całkowicie karminowo-wiśniowym rumieńcem i sinawym nalotem woskowym. Miąższ biały, kruchy, drobnoziarnisty, bardzo soczysty, słodkowinny, aromatyczny, bardzo smaczny. Owocować zaczyna wcześnie; owocuje corocznie dość obficie, pomimo pozornie słabego kwitnienia. Kwitnie średnio wcześnie, przez co jest dobrym zapylaczem dla wielu odmian. Dojrzałość zbiorcza: przełom września i października. Owoce można przechowywać w chłodnym pomieszczeniu do lutego. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy koronę kulistą z charakterystycznymi, zwisającymi pędami. Odmiana wytrzymała na mróz, potrzebuje ochrony przed parchem i mączniakiem. Odmiana niewybredna co do podłoża. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Zapylacze dla 'Cortlanda': Oliwka Żółta, Antonówka Zwykła, Lobo, Paulared, Koksa Pomarańczowa, Goldern Delicious, Idared, Wealthy, McIntosh, Spartan. Odmiana głównie do spożycia w stanie surowym i do ciast, deserów lub na przetwory typu musy.

Ciekawostka

Odmiana znaleziona przez L.Wickiego w Łapinie k/Kartuz. Wpisana do Krajowego Rejestru Odmian w 1994 r.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY KULINARNE

Prażone jabłka

Składniki : 2 kg słodko-winnych jabłek obranych i oczyszczonych z gniazd nasiennych /0,5 szklanki wody /1 szklanka cukru-ilość zależy od słodkości jabłek /1 łyżeczka cynamonu / szczypta mielonych goździków
Wykonanie :
Jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka, podlać wodą. Podgrzewać na małym ogniu i po chwili wsypać cukier, cynamon i szczyptę goździków. Często mieszać, by nie przypaliły się. Owoce smażyć aż zaczną się rozpadać, ale nie muszą do końca. Gorącymi jabłkami napełnić wyparzone słoiki, zakręcić, pasteryzować ok. 20 minut.
Smacznego! :)

Zapytaj o produkt