Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica GLOSTER

Kategoria: Jabłonie
Odmiana  zimowa. Owoce duże lub bardzo duże, stożkowate, na dużej powierzchni pokryte ciemnoczerwonym rumieńcem. Miąższ zielonkawy, soczysty, słodko-kwaśny, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają od połowy października. Dojrzałość konsumpcyjna od końca listopada. Przechowuje się do stycznia/lutego. Wcześnie wchodzi w okres owocowania. Od tego momentu tempo wzrostu drzew maleje. Plonuje obficie i corocznie. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Wymaga przerzedzania zawiązków. Odmiana średnio wytrzymała na mróz, dość odporna na parcha jabłoni, mało wrażliwa na mączniaka. Zapylacze odmiany to: Cortland, Cortland Wicki, Elstar, Gala, Gala Must, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Idared, James Grieve, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Melrose, Spartan, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno; Jest bardzo dobrym zapylaczem dla takich odmian :  Alwa, Elstar, Gala, Gala Must, Golden Delicious, Golden Delicious Reinders, Idared, Jonagold i mutanty, Ligol, Mutsu, Pinova, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno;

Ciekawostka

'Gloster' to niemiecka odmiana otrzymana w 1951 r. Do Polski sprowadzona w 1979 r.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Galaretka z jabłek z szałwią

Składniki : 1 kg smacznych jabłek / 1 l wody / 2 x po 25 liści świeżej szałwii / ok. 60 dag cukru /sok z ok. 3,5 cytryny
Wykonanie :
Umyte jabłka, razem ze skórką i gniazdami nasiennymi oraz liśćmi szałwii gotować przez 30 minut. Następnie wszystko odcedzić przez gazę bez wyciskania owoców. Do galaretki potrzebny jest tylko sok, który ściekł bez odciskania. Odmierzyć sok, wlać do garnka razem z sokiem z cytryny. Dodać cukier w ilości 10 dag na 100 ml soku. Zagotować sok na małym ogniu, zszumować. Teraz dodać pocięte na cienkie paseczki liście szałwii. Gotujemy delikatnie przez 25-35 minut. Kropla galaretki spuszczona na talerz powinna krzepnąć. Jeśli nie, odparować jeszcze sok do momentu, aż uzyska pożądaną konsystencję. Ostudzona galaretka ma mieć konsystencję gęstego płynnego miodu. Teraz zlewać ją bardzo gorącą do słoiczków i odwracać je do góry dnem. Można je też spasteryzować przez 10 minut. Galaretkę podawać do dojrzałych serów, zimnych mięs, deserów, lodów. Bardzo smaczna.
Zapytaj o produkt