Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica IDARED

Kategoria: Jabłonie
Odmiana późnozimowa, jedna z najpopularniejszych, ceniona ze względu na łatwość uprawy, efektowne owoce i możliwość przechowywania bez strat aż do wiosny. Owoce mają niski indeks glikemiczny. Mają mocną, grubą, silnie błyszczącą, jasnożółtą skórkę z jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem i z nielicznymi prążkami. Miąższ jest biały, z kremowym odcieniem, drobnoziarnisty, soczysty, jędrny, lekko kwaskowaty. Jabłka są średniej wielkości, kuliste, ciężkie. Drzewa tej odmiany rosną w pierwszych latach (do pierwszego, obfitego owocowania) silnie, potem wzrost słabnie. Tworzą koronę średnich rozmiarów, często małą, dość gęstą, z lekko zwisającymi gałęziami, licznie pokrytymi krótkopędami. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w na przełomie września i października, konsumpcyjną w styczniu. Przechowują się dobrze i długo. Odmiana dość wrażliwa na mróz, ale odporna na parcha jabłoni. Podłoże przeciętne, stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Odmiana częściowo samopylna. Zapylacze tej odmiany : Boiken, Cortland, Cortland Wicki, James Grieve, Jerseymac, Jonathan, Królowa Renet, Ligol, McIntosh, Melrose, Pinova, Rubin, Spartan, Starking, Starkrimson, Szampion, Szampion Reno, Vista Bella. Jest zapylaczem dla odmian : Bankroft, Boiken, Close, Empire, Gloster, James Grieve, Jonagold i mutanty, Jonathan, Melrose, Vista Bella. Polecamy szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę.

Ciekawostka

Odmiana pochodzi z USA, z miejscowości Moscow w stanie Idaho. Otrzymana z siewek w 1935 r. Do Polski sprowadzona w 1958 r. W produkcji od 1966 r.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
Zapytaj o produkt