Odmiana wczesnozimowa, prawnie chroniona. Owoce mają gładką, lekko tłustawą od nalotu woskowego skórkę, o średniej grubości, pokrytą marmurkowym, paskowanym, ciemnopurpurowym rumieńcem. Wyraźnie widoczne przetchlinki. Jabłka są średnie lub duże, średnio ordzawione. Ich smaczny miąższ jest żółtawy, średnio ścisły, twardy, soczysty, o przyjemnym aromacie, słodkawo-kwaskowaty. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec września, kilka dni przed odmianą 'Jonagold', zaś dojrzałość konsumpcyjną uzyskują około połowy listopada. Drzewa tej odmiany rosną bardzo silnie, tworząc rozłożyste korony o przewieszających się pędach. Odmiana dość odporna na choroby. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. 'Jonagored Supra' jest złym zapylaczem. Zapylacze tej odmiany to : Bohemia, Celeste, Cortland, Cortland Wicki, Elise, Elstar, Gala, Gala Must, Gloster, Idared, James Grieve, Jonathan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova, Rubin, Spartan, Sunrise, Szampion.
*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych
Sadzenie jesienne:
Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać. Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony. Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
Sadzenie wiosenne:
Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
PRZEPISY KULINARNE
Buraczki z jabłkami i imbirem
przepis ze strony ww.tesco.pl
Składniki : 60 dag buraków /40 dag jabłek /40 dag cebuli /4 ząbki czosnku /2 łyżki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru /1 łyżeczka cynamonu /2 łyżeczka ostrej papryki / 30dag cukru / 60 ml octu winnego z czerwonego wina
Wykonanie :
Buraki umyj, obierz i pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Buraki, cebulę, jabłka i czosnek wrzuć do garnka. Dodaj cukier, ocet i przyprawy. Zagotuj wszystko, a następnie zmniejsz gaz. Gotuj na małym ogniu przez 40 min, od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania buraków umyj i wyparz zakrętki oraz cztery słoiki o pojemności ok. 200 ml. Ugotowane, gorące buraczki przełóż do wyparzonych słoików, zamknij, krótko spasteryzuj na małym ogniu.