Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica KOKSA POMARAŃCZOWA

Kategoria: Jabłonie
Uważana jest za jedną z najsmaczniejszych odmian. Owoce małe lub średniej wielkości o grubej zielonożółtej skórce pokrytej pomarańczowym rumieńcem bez woskowego nalotu i wyjątkowo smacznym, soczystym, żółtawym, kruchym, drobnoziarnistym, zwięzłym, aromatycznym, słodkim, lekko kwaskowatym miąższu w smaku przypominającym gruszkę. Dojrzałość  zbiorcza w końcu września, a konsumpcyjna w końcu października. Najlepiej udaje się na stanowiskach ciepłych, słonecznych, żyznych, o dużej wilgotności powietrza. Wymaga pomocy przy przezimowaniu. Dosyć odporna na parcha. Zapylacze tej odmiany to: Antonówka Zwykła, Boiken, Glogierówka, Golden Delicious, James Grieve, Jonathan, Królowa Renet, Oliwka Żółta, Spartan, Wealthy. Koksa zapyla natomiast : Beforest, Boiken, Boskoop, Elise, Gala, Gala Must, Golden Delicious, Grafsztynek Inflancki, James Grieve, Jonathan, Oliwka Żółta, Red Boskoop, Starking. Owoce doskonałe na świeżo i na przetwory.

Ciekawostka

Odmiana angielska, otrzymana jako siewka  w 1830 roku w miejscowości Colbrook Lawn koło Londynu (autor: M.R. Cox). Do uprawy wprowadzona w 1858 roku. W Polsce uprawiana była już na początku XX wieku, dodana do doboru odmian w 1922 r.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY KULINARNE

Kotlety schabowe pieczone w jabłkach  4 porcje

przepis ze strony http://allrecipes.pl
Składniki : 4 pomidory / 4 jabłka, obrane i pokrojone na plasterki / cukier / sól i świeżo zmielony pieprz do smaku / olej lub smalec do naczynia żaroodpornego / 4 cebule cienko pokrojone w plastry / 8 kotletów schabowych (każdy po ok. 150 g) / mąka do panierki / 6 łyżek białego wina / Gotowe w 50min.
Wykonanie :
Pomidory naciąć w kształt krzyżyka i polać gotującą wodą, obrać, a następnie pokroić w plasterki. Wymieszać w misce z jabłkami, dodać niewielką ilość cukru i soli. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
W międzyczasie wysmarować naczynie żaroodporne smalcem i zeszklić w nim cebulę na średnim ogniu. Dodać połowę mieszaniny jabłkowo-pomidorowej. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, delikatnie obtoczyć w mące i włożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć resztą mieszaniny jabłkowo-pomidorowej, skropić białym winem, przygryć i piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Podać z ryżem.

 

 

 

 

 
Zapytaj o produkt