Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica RED BOSCOOP

Kategoria: Jabłonie
Odmiana jesienna, deserowa. Owoce bardzo duże, baryłkowate. Miąższ kruchy, gruboziarnisty, soczysty o dość kwaśnym smaku i korzennym aromacie. Skórka szorstka i silnie ordzawiona, często częściowo pokryta czerwonopomarańczowym paskowanym rumieńcem. Kwitnie wcześnie, przed innymi jabłoniami. W okres owocowania wchodzi w 3-4 roku po posadzeniu. Owocuje corocznie, dość obficie. Zbiór owoców w drugiej połowie października. Jabłka nie opadają z drzewa. Dojrzałość konsumpcyjna w końcu grudnia. Drzewo rośnie bardzo silnie, w późniejszych latach wymaga prześwietlania korony. Wymaga gleb żyznych i osłoniętego, słonecznego stanowiska. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Odporna na parcha, mączniaka, zarazę ogniową. Odmiana jest złym zapylaczem dla innych jabłoni. Dobrymi zapylaczami dla 'Boskoopa' są : Golden Delicious, Szampion, Oliwka Żółta, Gloster, Landzberska, Elstar,Idared.
Inna używana nazwa : Piękna z Boskoop

Ciekawostka

Odmiana bardzo stara pochodząca z Holandii, gdzie została wyhodowana w 1850 r.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY KULINARNE

Pieczona polędwica z sosem jabłkowym  4 porcje

Składniki : 0,5 kg polędwicy wieprzowej / 1/2 łyżeczki soli / 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu / 1 łyżeczka mielonego kminku lub nasion kolendry / 3 rozgniecione ząbki czosnku / 2-3 pory lub cebule, posiekane / 2 zielone kwaśne jabłka, pokrojone w plasterki / 2 czerwone lub żółte jabłka, pokrojone w plasterki / 1 łyżeczka mąki pszennej / 1 łyżka wody / 3/4 szklanki soku jabłkowego / 2 łyżki śmietany kremówki 36% / 3 łyżki oleju (do smażenia). Gotowe w 1 godz. 
Wykonanie :
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.W miseczce wymieszać sól z pieprzem, kminkiem i czosnkiem. Natrzeć polędwicę i obsmażyć na patelni z wszystkich stron.Przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut, wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 70 stopni C. Odstawić na 10 minut zanim zaczniemy ją kroić.
W trakcie, gdy mięso się piecze, na patelnię, na której było obsmażane dodać więcej oleju, wrzucić pory i jabłka, doprawić je solą i pieprzem. Podsmażać przez około 5 minut, cały czas mieszając, aż się zrumienią. Przełożyć do miski.
Zrobić zasmażkę: wymieszać mąkę z wodą. W rondelku zagotować sok. Gotować, aż zmniejszy objętość o połowę. Dodać wodę z mąką i mieszać trzepaczką przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Polać powstałym sosem jabłka i dokładnie wymieszać.
Polędwicę kroić na porcje i polewać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

 

Zapytaj o produkt