Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica RUBIN

Kategoria: Jabłonie
Odmiana późnozimowa. Owoce mają gładką, żółtą skórkę, z ciemniej prążkowanym, pomarańczowoczerwonym lub czerwonawym rumieńcem, pokrywającym 50–80% jej powierzchni. Jabłka duże lub bardzo duże (160–230 g), kuliste, wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Ich smaczny miąższ jest żółtawy, bardzo soczysty, kruchy, delikatny, słodko-winny, lekko aromatyczny. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w pierwszej dekadzie października, konsumpcyjną – w listopadzie. W przechowalni jabłka można przechowywać do grudnia, a w chłodni do marca. Nie lubi silnego cięcia. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*.  Odmiana średnio wrażliwa na mróz, bez większych uszkodzeń wytrzymuje temperaturę do -25°C, średnio wrażliwa na parcha jabłoni i dość wrażliwa na mączniaka, wymaga przed min ochrony. Wyróżnia się wysoką jakością owoców i wyśmienitym smakiem. Zapylacze : JonatanMelrose, Golden Delicious, Szampion.

Ciekawostka

Odmianę tę otrzymał w Střižowicach w Czechach hodowca-amator Otto Louda w 1960 r. W Polsce odmiana znana od około 30 lat.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Wino z jabłek

Składniki :  15 kg jabłek / 3,5 kg cukru /  paczka drożdży winiarskich / pożywka dla drożdży / balon 20 l
Wykonanie :
Przygotować drożdże winiarskie 4-5 dni przed zrobieniem moszczu: wsypać do wyparzonej ćwierćlitrowej butelki, zalać przegotowaną ostudzoną wodą. Zatkać butelkę watą lub płótnem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Dzień później wsypać łyżeczkę cukru i szczyptę pożywki dla drożdży, wymieszać. Po dwóch-trzech dniach w płynie pojawią się banieczki powietrza, a na powierzchni piana - drożdże są gotowe.
Jabłka umyć i rozdrobnić ma kawałeczki takiej wielkości, by swobodnie mieściły się w otworze gąsiora. Usunąć gniazda nasienne i nasiona. Nie mogą trafić do gąsiora. Nigdy nie należy obierać owoców ze skórki, gdyż znajdują się tam składniki aromatyczne, barwniki oraz garbniki, wpływają one korzystnie na końcowe właściwości wina. Powinniśmy otrzymać ok. 6-7 litrów moszczu jabłkowego. Dodać pół kilograma cukru, mieszać, aż się rozpuści. Można wlać ok. 0,5 l wrzątku. Przelać do gąsiora. Dodać drożdże winiarskie i połowę pożywki.
Jeśli ktoś posiada pektopol to można dodać, zamieszać i po 3 godzinach zabezpieczyć dodatkowo pirosiarczanem potasu. Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Naczynie powinno stać w temperaturze  0d 18 do 22 st.C
Po 5-6 dniach fermentacji wlać schłodzony syrop - przegotować 3 litry wody i pół kilograma cukru - oraz dodać pozostałą część pożywki.  Po 4 tygodniach, gdy nastaw zacznie się klarować, wężykiem ściągnąć wino jabłkowe znad osadu. Gąsior wyczyścić. Zlać nastaw z powrotem i dodać kolejną porcję syropu. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną.
(Schłodzony syrop zrobiony z przegotowanej wody z cukrem dodaje się w trzech terminach co parę tygodni. Przed każdym następnym dodaniem syropu usuwamy osad ).
Po 4 tygodniach wino z jabłek ściągnąć ponownie. Balon wyczyścić. Nastaw zlać do balonu. Znowu dolać schłodzony syrop. Po kolejnych 4-5 tygodniach wino ściągnąć po raz ostatni. Tym razem naczynie wypełnione alkoholem można już zamknąć zwykłym korkiem. Wino z jabłek powinno leżakować pół roku, po tym czasie można rozlewać do butelek.

Ważne uwagi

Jeśli roztwór zawiera 172 g cukrów to otrzymamy 10 % alkoholu.  Jeśli 258 g to powinno być 15 %. Jeśli 309 g to powinno być 18 %. Jeżeli jest mniej niż 10 % to po jakimś czasie zrobi się ocet, jeżeli dostanie się powietrze.
Po kilku miesiącach jak wino dojrzeje i to tylko po wcześniejszej próbie smaku, można dodać 25 g kwasku cytrynowego. Ocenę czy to zrobić pozostawiam do decyzji osoby nastawiającej wino.

 

 

Zapytaj o produkt