Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica ZŁOTA RENETA

Kategoria: Jabłonie
Jedna z najsmaczniejszych renet. Owoce duże, kulisto-stożkowe. Skórka żółtawa z ciemnoczerwonym, paskowanym rumieńcem. Miąższ żółtawy, ścisły, kruchy, dość soczysty, słodko-winny, smaczny, z charakterystycznym korzennym posmakiem. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na przełomie września i października, dobrze przechowują się do k. grudnia, a nawet dłużej. Drzewo rośnie początkowo silnie, później słabiej. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje przemiennie, ale bardzo obficie. Odmiana odporna na parcha i mączniaka. Preferuje podłoże zasobne, przepuszczalne oraz stanowisko słoneczne. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Zapylacze: Oliwka Żółta, James Grieve, Idared, Malinowa Oberlandzka, Gloster, Elstar. Owoce tej odmiany mogą być wykorzystywane do bezpośredniego spożycia i na przetwory: musy, dżemy, marmolady, soki, kompoty.

Ciekawostka

Angielska odmiana wprowadzona do uprawy w XVII w.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY KULINARNE

Jabłecznik  z przepisu Pani Asi       http://www.kwestiasmaku.com

Składniki na ciasto:  3 szklanki mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia /      1 szklanka drobnego cukru / 1 cukier wanilinowy / 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna) / 4 jajka
Składniki na farsz: 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka) /  około 12 łyżeczek cukru / 1 cukier waniliowy /5 -10 dag rodzynek / 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
  • Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Jedną część ciasta rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i przełożyć do prostokątnej formy. Odkleić wierzchnią warstwę papieru. Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik koniecznie podać na ciepło z waniliowymi  lub śmietankowymi lodami.
Zapytaj o produkt