Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń purpurowa MAKOWIECKI / Malus × purpurea Makowieckiana

Kategoria: Jabłonie
Owoce tego gatunku nadają się do kandyzowania w cukrze. Są liczne, purpurowo-czerwone.
Opis rośliny: niewielkie drzewo ozdobne, dorastające do 5 m wysokości, o koronie zaokrąglonej, prawie kulistej, dość gęstej. Liście czerwone, latem czerwonawe. Kwiaty różowoczerwone, duże, o średnicy 5 cm. Drzewo odporne na mróz.

Kandyzowanie  owoców jabłoni rajskiej

Składniki: jabłuszka rajskie z ogonkami / 2,5 kg cukru / woda / wódka lub spirytus
Jabłuszka z ogonkami zebrać po pierwszym przymrozku, umyć, wsypać na blachę do wypieków i wstawić do piekarnika podgrzanego do 70 st.C. na ok. 30 min. Jabłuszka powinny trochę się wysuszyć z wody i ogrzać, by nie pękały przy zetknięciu z gorącym lukrem. Ugotować jak najbardziej gęsty lukier z 2,5 kg cukru i jak najmniejszej ilości wody. Tylko bardzo gęsty lukier zapewni klarowność przetworu i spowoduje również, że jabłuszka nie będą pękać. Jak lukier będzie gotowy wkładać do niego powoli jabłuszka z ogonkami na 10-12 minut. Im jabłuszka większe, tym troszkę dłużej. Podgrzewać owoce na jak najmniejszym ogniu. Kandyzowanie jest zakończone, gdy jabłuszka będą szkliste. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Na wierzch wlewamy po łyżeczce wódki lub spirytusu. Jabłuszka są doskonałe do ozdabiania tortów, ciast, deserów, jako dodatek herbat.
 
Zapytaj o produkt