Drzewka i krzewy owocowe

Aronia czarnoowocowa / Aronia melanocarpa

Kategoria: Krzewy owocowe
Aronia czarnoowocowa jest krzewem osiągającym wysokość do 3 metrów. Liście skórzaste, intensywnie zielone, wczesną jesienią zaczynają przebarwiać się na kolor ceglastoczerwony lub pomarańczowy. Krzew rozpoczyna kwitnienie w połowie maja i kwitnie bardzo długo — około dwóch tygodni. Kwiaty białe, drobne, w baldachogronach, ozdobne. Owoce osiągają dojrzałość zwykle po 3 miesiącach od kwitnienia. Dojrzałe owoce są czarne, okrągłe lub lekko wydłużone, pokryte nalotem woskowym, lśniące. Krzewy aronii zaczynają owocować bardzo wcześnie — w drugim roku po posadzeniu. Zawierają dużo witamin, barwników antocyjanowych i mikroelementów. Owoce mają właściwości lecznicze, doskonale nadają się do produkcji soków, dżemów, nalewek i innych przetworów. Aronia jest bardzo odporna na mróz. Gatunek ten ma małe wymagania co do gleby. Świetnie przystosowuje się do zróżnicowanych warunków siedliskowych. W naturze można ją spotkać tak na glebach piaszczystych, czy kamienistych, jak i na bagiennych. Chociaż preferuje glebę kwaśną, przepuszczalną to bez trudu da sobie radę również w takiej z pH alkaicznym. Nie lubi zacieniania — stąd jej bardzo dobre plony uzyskuje się na terenach otwartych, o dobrym naświetleniu. Aronia dość płytko się korzeni i dlatego krzewy można sadzić na terenach o stosunkowo wysokim poziomie wód gruntowych (0,7–0,8 m).
Inne używane nazwy: Aronia czarna, Aronia ciemnoowocowa

Odmiany aronii:

Galicjanka -  bardzo plenna odmiana o dużych, granatowych owocach z delikatnym szarym nalotem dojrzewające w sierpniu, odporna na choroby i mróz.
Viking - bardzo plenna, odporna na mróz, szkodniki i choroby. Owoce duże, ciemnogranatowe, słodkawe, dojrzewające od sierpnia do października.
Nero - bardzo plenna, niezwykle odporny na mróz, szkodniki i choroby. Owoce duże, niemal czarne,słodkawe. Dojrzewają od sierpnia do października.

 

PRZEPISY  KULINARNE

Sok z aronii

Składniki:   4 kg aronii / 200 liści z wiśni / 3 litry wody / 3 kg cukru / 6 łyżeczek kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę dodajemy umyte owoce i liście wiśni, gotujemy pod przykrywką na małym ogniu 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy do smaku. Zagotowujemy. Gorący wlewamy do butelek (butelek nie odwracamy do góry dnem, nie ma takiej potrzeby. I tak się zamkną. Sprawdzone). Gdy nalewamy sok do słoików, to odwracamy je do góry dnem, zostawiamy do ostygnięcia.

Sok z aronii   II

przepis zapożyczony ze strony http://coctelera-szejker.blogspot.com
Składniki: 6 kg owoców aronii /400 liści wiśni /4 litry wody/2,5 kg cukru /  1 opakowanie kwasku cytrynowego (20 g)
Owoce umyć i zamrozić na tydzień. Po tym czasie liście wiśni umyć i włożyć ze zmrożonymi owocami aronii do garnka, zalać wodą i od zawrzenia  płynu gotować 2 godziny na malutkim ogniu. Następnie odstawić na 24 godziny, by liście wyciągnęły jak najwięcej goryczki z owoców. Same owoce też oddają wówczas więcej soku. Po tym czasie zlać płyn i wycisnąć sok z owoców. Tak otrzymany sok doprawić cukrem, kwaskiem cytrynowym, zagotować i wrzący zlewać do słoiczków lub butelek. Słoiczki odwrócić do góry dnem. Butelek nie trzeba-sprawdzone.

Aronia do mięs z jabłkiem

Składniki:  1 kg jabłek /  0,5 kg aronii /  3/4 szklanki cukru /  1 szklanka wody /  2 cytryny
Wykonanie:
Aronię opłukać, osączyć , lekko przesuszyć i zamrozić na 2-3 dni w zamrażarce (jeżeli jest zebrana po przymrozkach, mrożenia nie potrzeba robić). Potem ją rozmrozić, zostawić na 2 godziny i odcedzić. Jabłka obierać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z wody i cukru przygotować syrop, a gdy trochę odparuje i zgęstnieje, dodać aronię i jabłka. Smażyć przez 10 minut na małym ogniu. Odstawić do następnego dnia i znowu przesmażyć przez 30 minut - ma powstać czerwona, gęsta galaretka. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Ilość zużytej cytryny zależy od słodkości jabłek. Gotową aronię wkładamy do małych słoiczków i pasteryzujemy przez 10 minut.

Nalewka z aronii    Aroniówka

Przepis zapożyczony ze strony http://bakeandtaste.blogspot.com
Składniki:   1 kg mrożonej aronii /300 liści z wiśni /2,5 l wody /1 kg cukru/ 5 łyżek kwasku cytrynowego/ 1 l spirytusu
* Jeśli nie posiadamy liści wiśni, możemy wykorzystać pomarańcze: do gotującej się aronii należy dodać skórkę startą z dwóch pomarańczy, a pod koniec gotowania wyciśnięty z nich sok. Dalej postępować wg przepisu.
W dużym garnku umieścić aronię (bez rozmrażania), liście wiśni i wodę. Całość zagotować i trzymać na gazie 15-20 minut od momentu wrzenia.Po tym czasie odcedzić aronię i liście – najpierw na durszlaku, by pozbyć się liści, następnie na bardzo drobnym sitku. Do klarownego płynu dodać cukier oraz kwasek cytrynowy, po czym wymieszać całość i odstawić do całkowitego przestudzenia. Na koniec dodać spirytus, wymieszać i przelać do butelek. Nalewka powinna stać w butelkach minimum dwa tygodnie przed spożyciem, choć im starsza tym będzie lepsza.
Wychodzi 7 butelek po 0,5 l.

Nalewka z aronii II

Kilogram owoców umyj, dodaj pół kg cukru i odstaw na 4-5 dni. Potem zalej je litrem czystej wódki i pół litra spirytusu. By poprawić smak nalewki, można dodać laskę wanilii albo trzy ziarna kardamonu.
Nalewkę trzymaj w cieple przez 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając słoikiem. Po tym czasie przefiltruj ją i przelej do butelek. Do picia najlepsza jest po 2 miesiącach.
 
 
Zapytaj o produkt