Drzewka i krzewy owocowe

Jagoda kamczacka / Lonicera caerulea

Jagoda kamczacka / Lonicera caerulea

Kategoria: Krzewy owocowe
Krzew o jadalnych, smacznych, drobnych, podłużnych, granatowych owocach z woskowym nalotem, dorastający do 2 m wysokości. Dojrzałe owoce są cennym źródłem substancji biologicznie czynnych. Świeże zawierają antocyjany (nawet do 1400 mg/100 g), flawonoidy (140 mg/100 g) i polifenole, przy czym przetwory zachowują nawet do 80 proc. tych związków. Te właśnie substancje chemiczne są aktywnymi przeciwutleniaczami pomocnymi w walce z chorobami nowotworowymi i opóźniającymi procesy starzenia. Krzew zakwita na początku kwietnia, dojrzewa  na przełomie maja i czerwca. Kwiat wytrzymuje temperaturę do -10 st.C. Podłoże średnio żyzne; może, ale nie musi być kwaśne. Zwykła, ogrodowa ziemia o pH 5,5-6 jest wystarczająca. Co 2 lata dobrze jest nawieść go starym, rozłożonym obornikiem. Stanowisko słoneczne. Całkowicie mrozoodporny. Uprawne odmiany o smakowitych owocach wywodzą się od poniżej wymienionych gatunków lub są ich mieszańcami i znane są pod popularną nazwą jagody kamczackiej. Aby uzyskać duże plony należy obok siebie (1,2-1,5m odległości) posadzić dwie odmiany. Z jednego krzewu można zebrać od 5 do 8 kg owoców. Zbiór w 2 etapach. Nie zerwane na czas opadną. Przycinanie  w celu zwiększenia plonów po 10 latach, a na bieżąco - tylko gałązki chore i nadmiernie zagęszczające roślinę. Jagoda kamczacka dożywa nawet 35 lat owocując corocznie.
Krewniacy :
Suchodrzew jadalny(Lonicera caerulea var. edulis),  Suchodrzew kamczacki (Lonicera caerulea var. kamtschatica), suchodrzew błękitny, inaczej siny (Lonicera caerulea)

Odmiany jagody kamczackiej

Duet - odmiana wczesna o dużej plenności. Owoce dość duże, beczułkowate, dojrzewające nierównomiernie od poł.V. Bardzo odporna na choroby, mróz i suszę.
Atut - odmiana wczesna o bardzo dobrej plenności. Owoce wydłużone, średniej wielkości,słodko-kwaśne pojawiające się kilka dni wcześniej od odm. Duet. Bardzo odporna na choroby, mróz i suszę. Wys. 1,5 m.
Czelabinka - plenna odmiana wczesna o bardzo smacznych owocach pojawiających się w poł. V. Bardzo odporna na suszę, mróz i choroby.
Kalinka - dorasta do 1m wys. Niebiesko-czarne, bardzo smaczne, podłużne owoce długości do 25mm pojawiają się w czerwcu. Bardzo odporna na mróz, suszę i choroby.
Sinoglaska - wczesna, bardzo plenna odmiana o granatowych, bardzo smacznych jagodach pojawiających się w k.V. Odporna jak pozostałe odmiany na mróz, suszę, choroby i szkodniki.
Leningradzkij Velikan -odmiana owocująca w poł.VI. Owoc niebieski z woskowym nalotem, duży, aromatyczny, słodki. Bardzo odporna na mróz, szkodniki, suszę i choroby. Wys. do 2 m.
Amphora - odmiana średniowczesna, dojrzewająca na przełomie V/VI. Bardzo plenna. Owoce dł. do 3cm, niebieskie, pokryte nalotem, słodko-kwaśne. Nie opadają po dojrzeniu. Wys. 1,5 m.
Nimfa - odmiana średniowczesna, bardzo plenna. Owoce duże 2,5- 3cm dł.,niebieskie, pokryte nalotem, aromatyczne, słodkie. Odporna. Wys.1,5 m.
Siniczka - owocuje w I poł.VI. Bardzo plenna i odporna. Owoce aromatyczne, słodko-kwaśne, niebieskie z siwym nalotem, dł.2-2,5 cm. Wys. 1,5 m.
Tomiczka - odmiana późna, dojrzewająca w II poł.VI. Owoce ciemnoniebieskie, słodko-kwaśne, bardzo smaczne. Bardzo plenna i odporna. Wys. 1,5-2 m.

PRZEPISY KULINARNE

Owoce jagody kamczackiej smakują doskonale spożywane na surowo oraz jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, pierogów czy rozmaitych wypieków. Można z nich przygotowywać również domowe przetwory: konfitury, nalewki, dżemy, soki, suszyć jagody oraz je mrozić. Ich słodko-kwaśny smak bardzo dobrze komponuje się z innymi owocami.

Dżem z jagody kamczackiej i truskawek

Składniki : 70 dag jagody kamczackiej / 30 dag truskawek / 35 dag cukru / 1 żelfix 3:1 Dr Oetkera / sok z 1/2 cytryny / szczypta cynamonu / laska wanilii / skórka z całej cytryny
Jagody umyć i włożyć do garnka. Cytrynę sparzyć i obrać cieniutko skórkę, którą pokroić na cienkie paseczki lub malutkie kostki. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do jagód razem ze skórką cytrynową i   wszystkimi przyprawami. Zagotować owoce z żelfixem. Pogotować 20-25 minut na małym ogniu, co chwile mieszając. Dodać sok z połówki cytryny i cukier, wymieszać i gotować jeszcze ze 3 minuty. Nakładać do słoiczków do pełna i od razu szczelnie zamknąć. Ustawić do góry dnem. Z tej porcji wychodzą 4 słoiczki dżemu.  Podobny dżem można zrobić z malinami. Bardzo dobre!

Nalewka z jagody kamczackiej

Składniki : 0,5 kg owoców jagody / 0,5 l spirytusu / 0,30 l przegotowanej, schłodzonej wody / 0,5 kg cukru
W dużym słoju zalewamy owoce alkoholem dla wydobycia pełni aromatu. Po 6 tygodniach zlewa się nastaw, a owoce zasypuje cukrem, który wydobywa z nich resztę cennych substancji. Po upływie kolejnych 6 tygodni zlewa się słodki wyciąg cukrowy znad owoców i łączy się oba nastawy w celu uzyskania właściwej nalewki. Nalewkę zlać do butelek. Pić leczniczo.
 

ZIOŁOLECZNICTWO

Działanie jagody kamczackiej:

• wzmacnia naczynia krwionośne;
• hamuje krwotoki;
• obniża ciśnienie krwi;
• łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności;
• pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu;
• wzmacnia organizm;
• eliminuje przeziębienie i grypę;
• działa przeciwzapalnie – hamuje rozwój bakterii i wirusów;
• odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i leków.

 Płukanka

Z liści i kwiatów jagody kamczackiej sporządza się wywar, używany głównie w chorobach i stanach zapalnych gardła, grypie oraz przeziębieniu. Działa ona antyseptycznie, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe.
Zapytaj o produkt