Drzewka i krzewy owocowe

Morela / Prunus armeniaca EARLY ORANGE

Morela / Prunus armeniaca EARLY ORANGE

Kategoria: Morele
Odmiana wczesna, samopłodna, dobrze przystosowana do warunków naszego klimatu. Owoce średniej wielkości, lekko owalne, ciemnopomarańczowe z dużym czerwonym, rozmytym rumieńcem, słabo omszone. Miąższ ciemnopomarańczowy, soczysty, kwaskowatosłodki, zwięzły, aromatyczny, bardzo smaczny i łatwo oddzielający się od pestki. Dojrzałość zbiorcza -ok. połowy lipca. Drzewo rośnie silnie tworząc stożkową, stosunkowo wąską koronę. Drzewo i pąki są wytrzymałe na mróz. Plonuje dość regularnie. Odmiana tolerancyjna na szarkę. Rozstawa przy sadzeniu 3 x 4,5 m. Podłożę żyzne, przepuszczalne; stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów. Nie potrzebuje zapylaczy do dobrego owocowania.

Ciekawostka

Jest owocem uprawianym od ponad 4000 lat. Pochodzi z Chin. Do Europy dotarły z Armenii. Polska leży na północnej granicy zasięgu upraw. Najwięcej moreli produkuje się w Turcji, Iranie i Pakistanie, a w Polsce w regionie tarnobrzeskim. Ta odmiana jest znana od 1920 r.

Morele - owoce świeże

Morele są najbogatsze ze wszystkich spożywanych przez nas owoców w wit. A. Spożycie 300 g świeżych owoców moreli pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Są źródłem błonnika, żelaza, wapnia, fosforu i potasu (300 mg w 100 g owocu). Zawierają beta-karoten (cztery razy więcej niż brzoskwinie), a także trzy razy więcej witaminy B2 (160 mg w 100 g). Dzięki temu morele pomagają w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wzmacniają i regenerują organizm. Zawierają dużo witaminy C – szklanka soku wystarczy na pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.  Zawarte w nich substancje pobudzają wydalanie moczu, a tym samym pozbywanie się sodu i wody z organizmu. Po morele powinny sięgać m.in. osoby z osteoporozą. Są też bardzo wskazane dla rekonwalescentów (podobnie jak brzoskwinie), bo przyspieszają powrót do pełni sił. Poprawiają również kondycję naszych oczu.  Indeks glikemiczny świeżych owoców moreli - 15.
W porównaniu do brzoskwiń są jednak nieco bardziej kaloryczne. 100 g tych owoców dostarcza ok.50 kcal - dziesięć razy więcej niż tyle samo brzoskwiń, zawierają bowiem znaczne ilości cukru. Z tego też powodu moreli, szczególnie suszonych, nie zaleca się cukrzykom (http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Brzoskwinie-morele-nektarynki-owoce-pelne-witamin_33949.html )
Owoce pomagają zapobiegać chorobom krążenia i nowotworowym, a także obniżają ciśnienie krwi. Oprócz miąższu jadalne są również jądra pestek. Jako, iż nasiona te zawierają sporo amygdaliny, nie należy ich spożywać w zbyt dużych ilościach.

Morele - owoce suszone

W suszonych morelach zawartość witamin i pierwiastków wielokrotnie się zwiększa -np. w 100 g zawartość wit. A wynosi ok. 7430 j.m. wapnia 86 mg, fosforu do 120mg, a potasu 1760 mg.
Warto zatem zjeść kilka moreli na drugie śniadanie. Kobiety w okresie menopauzy powinny często jeść owoce moreli ze względu na zagrożenie osteoporozą oraz przyspieszenie wydalania nadmiaru wody z organizmu (obrzęki). Odciąży się również układ krążenia i poprawi wygląd skóry. Dzięki właściwościom zasadotwórczym ulgi doznają też osoby cierpiące na częste zgagi.
Suszone morele, ale także śliwki, rodzynki, brzoskwinie są konserwowane dwutlenkiem siarki w celu wydłużenia ich trwałości. Dwutlenek siarki jest jednak silnym alergenem i może powodować różnego rodzaju wysypki, atak astmy lub inne konsekwencje zdrowotne. Należy pamiętać o dokładnym wymyciu suszonych owoców przed ich spożyciem.

PRZEPISY  KULINARNE

Konfitura z moreli

Składniki : 1 kg wydrylowanych moreli / 1 opakowanie Diamant Konfitur-fix / 0,5 kg cukru
Wykonanie:
Wydrylowane owoce pokroić na drobne kawałki, wrzucić do garnka razem z konfitur-fixem i cukrem. Wymieszać i doprowadzić na małym ogniu do wrzenia często mieszając. Pogotować 3 minuty i nakładać bardzo gorącą w słoiczki. Stawiać do góry dnem. Można dodać sok z cytryny do smaku.

Nalewka z moreli

Składniki :  1 kg morel/0,5l spirytusu/0,7 l wody /4 pełne łyżki cukru
Wykonanie :
Spirytus wymieszać z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Jak ktoś lubi mocniejszą nalewkę - dodać mniej wody. Mocno dojrzałe i soczyste morele pokroić w ćwiartki wcześniej pozbywając się pestek, owoce umieścić w dużym słoiku, dodać 4 łyżki cukru. Zalać wcześniej przygotowanym roztworem. Odstawić na 4 tygodnie w słoneczne miejsce. 
Następnie napój zlać do butelek, a do owoców w słoiku dosypać kolejne dwie duże łyżki cukru. Po kilku dniach kiedy cukier się rozpuści, słodki sok przelać do butelek z wcześniej przygotowaną nalewką lub jeśli chcesz delektować się słodkim likierem odlej go do osobnej karafki. Szczelnie zamknięte butelki odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Najlepsze efekty uzyskuje się po półrocznym leżakowaniu.

KOSMETYKA

Olej z pestek moreli, olej morelowy

Olej o rzadkiej, jasnej konsystencji, pachnący marcepanem, otrzymywany z wyciskania lub „wyciągania” pestek moreli. Stosowany w przemyśle kosmetycznym w formie najczęściej rafinowanej jako czysty olejek do ciała lub masażu - poprawia napięcie skóry - oraz, jako dodatek, w olejkach do kąpieli (szczególnie dla dzieci). Wykazuje działanie odbudowujące naskórek, utrzymuje nawilżenie skóry; polecany do skóry suchej, wrażliwej, mieszanej, szorstkiej i popękanej. Jest to olej półschnący, po otworzeniu utrzymujący swoje właściwości przez 4-6 miesięcy. Nie wolno go podgrzewać pow. 65 st.C. Dostępny w sprzedaży internetowej.
Owoc moreli jest szeroko stosowany do produkcji kosmetyków w tym balsamów i kremów. Świeży owoc możemy użyć jako maseczkę do twarzy. Rozgnieciony wystarczy zmieszać z łyżeczką miodu i łyżką jogurtu naturalnego. Maseczka przyniesie ulgę skórze twarzy i dekoltu wysuszonej przez słońce i wiatr.
Zapytaj o produkt