Drzewka i krzewy owocowe

Malina / Rubus idaeus GLEN AMPLE

Kategoria: Pozostałe gatunki
Odmiana jest średnio późna, silnie rosnąca o sztywnych, bezkolcowych pędach, bardzo plenna, o długim okresie zbiorów. Owocuje na pędach dwuletnich. Owoce duże i bardzo duże, kuliste, jędrne, czerwone, z lekkim omszeniem, bardzo smaczne. Bardzo odporne na gnicie i daleki transport. Bardzo dobrze znoszą nawet kilkudniowe opady deszczu. Podłoże żyzne, próchniczne, lekko kwaśne- o ph 5,5-6,5. Odmiana bardzo odporna na choroby grzybowe, rzadko uszkadzana przez mróz. Ze względu na zawartość kwasu elagowego, mającego właściwości antybakteryjne, maliny wspomagają leczenie przeziębień. Owoce trzeba zbierać ostrożnie, podczas suchej pogody, szybko suszyć, przerabiać lub jeść w stanie surowym lub przetwarzać na mrożonki, syropy, soki, dżemy i inne konfitury. Liście malin można zbierać przez całe lato. Powinny być zdrowe, bez plam, młode i duże.

Owoc maliny 

Owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. A,C, E, B1, B2, B3,B6, PP) oraz żelazo, potas, wapń i magnez. Liść maliny zawiera garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i soki mineralne. Liście przyrządza się jako napar, a herbata z nich jest zalecana profilaktycznie dla każdego.

Właściwości zdrowotne malin

są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają;
działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
działają uspokajająco,
obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się organizmu,
zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 5,5 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
Dotyczy malin : jesienią, przed sadzeniem, należy glebę nawieść nawozami potasowymi i fosforowymi ( dawka wg zaleceń producenta nawozu).

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

 

Zalecenia uprawowe dla wszystkich odmian owocujących na pędach dwuletnich

Maliny sadzi się późną jesienią, w drugiej połowie października - po przymrozkach - oraz wiosną. Sadzonki w doniczkach można sadzić przez cały rok.
Maliny prowadzi się w formie szpaleru przy drutach. Konstrukcja składa się z palików wysokości ok.150 cm (należy kupić 2 m). Paliki wbić na głębokość 40-50 cm w podłoże i rozmieścić co 4-5 m wzdłuż rzędu. Między palikami rozciągnąć dwa druty o średnicy 3-4 mm. Jeden na wysokości 70/80 cm, drugi na 150/160 cm. Do tych drutów przywiązywać latem nowe, tegoroczne pędy- po wycięciu starych pędów, z których właśnie zebraliśmy owoce. Na jednym metrze bieżącym szpaleru mieści się 10-12 pędów wyrosłych z 2-3 sadzonek malin. W przypadku silnego wzrostu i wydawania dużej liczby odrostów korzeniowych, celowe jest niszczenie słabszych odrostów, gdy osiągną wysokość ok. 15 cm, tak aby pozostało ok. 12 pędów na 1 m bieżącym. W późniejszym okresie należy niszczyć nadmiar młodych pędów, poczynając od najsłabszych i wyrastających najdalej od macierzystej rośliny.

Sadzenie krzewów

Rośliny należy sadzić płytko, najlepiej na wałach (redlinach) wysokości 20-30 cm. Zapobiega to występowaniu chorób korzeni i ewentualnym zatopieniom korzeni malin. Rozstawa : w rzędzie co 0,5 m, a rząd od rzędu co 2 m. Po posadzeniu koniecznie należy udeptać ziemię w około roślin,, co ułatwi podsiąkanie wody; należy też obficie sadzonkę podlać. Najlepszym rozwiązaniem dla problemu utrzymania wilgotności podłoża jest założenie linii kroplującej. Dzięki temu malina będzie dostawać regularnie wodę, co pozwoli jej bujnie rosnąć i obficie owocować. Pęd nowo posadzonej rośliny przyciąć ok. 10 - 15 cm nad ziemią. Jeżeli sadzimy maliny bez redlin należy pamiętać jesienią o uformowaniu kopczyków z ziemi nad roślinami, co zapobiegnie przemarznięciu systemu korzeniowego.
Nawożenie malin
Nawozy potasowe i fosforowe stosujemy przed sadzeniem roślin. W okresie przedwiośnia stosujemy nawożenie azotowe (np. saletra amonowa), a potem ponawiamy w połowie maja i w połowie czerwca - ogółem po 5 -7 dkg na 1 mb rzędu malin. Po trzech latach uprawy jesienią zaczynamy stosować nawozy zawierające potas i magnez.
 

PRZEPISY  KULINARNE

  • Napar z owoców

    2 łyżki suszonych malin zalej wrzątkiem i odstaw pod nakryciem na 15 min. Przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu, a także jako łagodny lek przeciwbiegunkowy, podczas anginy, przeziębienia, zapalenia oskrzeli – gdy towarzyszy gorączka.

    Napar z liści malin

    Łyżkę liści zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw pod przykryciem na 15 min. Przecedź. Pij po 1/2 szklanki 2-3 razy dziennie na dolegliwości żołądkowe i jelitowe. Napar z liści malin jest pomocny do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

    Maliny w diecie owocowej

    Dieta owocowa wykorzystuje owoce malin do skutecznego odchudzania, gdyż maliny zawierają dużo błonnika, wspomagającego utratę wagi. Lekkie działanie przeczyszczające malin wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego, a także pomaga przy zaparciach, bardzo częstych w przypadku stosowania diet odchudzających.
     
Zapytaj o produkt