Drzewka i krzewy owocowe

Śliwa / Prunus domestica WĘGIERKA DĄBROWICKA

Kategoria: Śliwy
Odmiana wczesna polskiej hodowli. Owoce duże lub średniej wielkości, ciemnogranatowe z niebieskim nalotem. Miąższ zielonkawożółty,dojrzały miodowożółty, zwarty, jędrny, soczysty i bardzo smaczny, łatwo odchodzący od pestki. Zbiór owoców w połowie sierpnia. Drzewo rośnie dość silnie, obficie owocuje z tendencja do owocowania przemiennego. Korona rozłożysta, kulista. W okres owocowania wchodzi bardzo wcześnie , bo już w drugim roku po posadzeniu. Podłoże żyzne, ogrodowe, przepuszczalne, o pH 6,8-7 ; stanowisko słoneczne. Odmiana średnio wrażliwa na szarkę i mało podatna na inne choroby. Zapylacze: Cacanska Rana, Renkloda Ulena, Opal, Węgierka Łowicka, Empress. Do spożycia wstanie surowym i na przetwory.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,8 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać. Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Nawożenie śliw

Aby drzewa mogły szybko rosnąć i obficie owocować, konieczne jest stosowanie nawożenia. Nawozy organiczne zaopatrują drzewa we wszystkie składniki pokarmowe poprawiając strukturę gleby i wzbogacając ją w próchnicę. Obornik należy stosować przynajmniej raz na trzy lata. Dawka obornika waha się od 30 do 50 kg na 10 m 2 w zależności od żyzności gleby. Im słabsza, tym obornika dajemy więcej. Kompost może w znacznej części zastąpić obornik.
Poza nawozem organicznym stosujemy wieloskładnikowe nawozy mineralne przeznaczone do zasilnia drzew i krzewów owocowych. Stosować wg wskazań producenta.

Owoc śliwki

Świeże śliwki są niskokaloryczne ( 45 kcal/100 g) i mają niski indeks glikemiczny(35). Natomiast suszone śliwki zawierają 260kcal/ 100 g.Doskonale smakują suszone i zapiekane. Używa się ich do wzbogacania chleba, ciasta drożdżowego i kruchego oraz jako dodatek do pieczeni, rolad mięsnych, kurczaka, polędwiczek wieprzowych, zapiekanego boczku, szynki wieprzowej w sosie, ryb, bigosu, zup, gulaszu, fasoli, kompotów.
Eksperymentując namawiam na dodanie śliwek do kaszy jęczmiennej, jaglanej, orkiszowej (z dodatkiem grzybów leśnych).
Dzięki zawartości związków zasadotwórczych, które neutralizują nadmiar kwasów trawiennych, śliwki suszone należy dodawać do ciężkostrawnych potraw. Dawniej wielkim przysmakiem były tzw. "rożenki", czyli suszone śliwki nadziewane i nawlekane na patyczki, słomki lub trzcinki.

PRZEPISY  KULINARNE:

Tradycyjne powidła śliwkowe

Składniki : węgierki, słodkie i dojrzałe
Wykonanie :
Śliwki wypestkuj. Włóż owoce do dużego garnka, gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż śliwki się rozpadną, skórki rozgotują, a powidła będą gęste. Można je przygotowywać przez 2-3 dni, każdej doby gotując po ok. 4 godziny.
Bardzo gorące powidła przełóż do wyparzonych (najlepiej wyjętych wprost z piekarnika) słoików, zakręć czystymi, suchymi nakrętkami. Pasteryzować ok. 10-12 min.

ZIOŁOLECZNICTWO

Owoce te są bogate przede wszystkim w witaminę A, E, witaminy z grupy B oraz potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Pod kilkoma względami śliwki suszone przewyższają śliwki świeże. Stanowią pięciokrotnie bogatsze źródło wit. A (1606 j.m. w 100 g) i posiadają siedmiokrotnie więcej błonnika. Od śliwek świeżych są trzy razy bardziej kaloryczne i zawierają aż 360 kcal w 100 g. Ze względu na wyjątkowo dużą zawartość żelaza i fosforu są zalecane wegetarianom i weganom. Są bogatym źródłem potasu (732mg/100 g), co sprawia, że są to doskonałe dla osób cierpiących na nadmiar sodu w organizmie. Zawierają też dużo wapnia (43mg/100 g). Jedna duża garść śliwek zaspokaja około 16% dobowego zapotrzebowania na witaminę C, 7% na witaminę A i 5% na potas.
Owoce śliwy mają właściwości przeczyszczające, zapobiegają zaparciom, czyszczą jelita i regulują ich pracę, a co za tym idzie chronią jelito grube przed nowotworem. Przeciwdziałają też nadkwasocie. Nie polecane są jednak dla cukrzyków w formie suszonej, gdyż zawierają ogromne ilości cukrów. Śliwka wzmaga apetyt i poprawia pracę układu trawiennego, a dodana do mięs, znacznie poprawia ich smak i aromat. Ssanie śliwki suszonej wraz z pestką zapobiega powstawaniu uczucia głodu. Regularne jedzenie śliwek chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, niektórymi nowotworami, a także chorobami układu krwionośnego (działa przeciwmiażdżycowo), hamuje wchłanianie cholesterolu, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy (magnez i B6).
Śliwki należą do ścisłej czołówki owoców zawierających najwięcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Główną funkcją przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - wysoce reaktywnych cząsteczek, które mogą uszkadzać białka, a także DNA, przyspieszając tym samym degenerację komórek. Procesy te sprzyjają wielu chorobom oraz przyspieszają procesy starzenia. Śliwki są również bogatym źródłem kwasu chlorogenowego.

KOSMETYKA

Śliwki zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne. Jest to ważna wiadomość dla osób zmagających się z pękającymi naczynkami. Zawarte w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.

Maseczka ze śliwek

Maseczka ze śliwek działa wygładzająco na drobne zmarszczki oraz oczyszcza i zwęża pory. Możemy ją wykonać, rozgniatając dojrzałe śliwki (pozbawione pestek) i mieszając z ubitą pianą z białek. Maseczkę nakładamy na twarz na około 15-20 minut.

Dla odchudzających się

Choć suszone śliwki są dość kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to mogą okazać się pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów. Śliwki bowiem z powodzeniem zastąpią inne przekąski, a dodatkowo dają uczucie sytości, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, poprawiają trawienie oraz hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu. Najwyższa więc pora, aby docenić śliwkę, która wyróżnia się wśród owoców bardzo szerokim działaniem zdrowotnym. Pamiętajmy jednak, że spożywana w nadmiernych ilościach może powodować biegunkę.
http://stanford.wellsphere.com/vitamins-supplements-article/plums-help-spider-veins-and-more/367006  Małgorzata Przybyłowicz
Zapytaj o produkt