Drzewka i krzewy owocowe

Wiśnia pospolita / Prunus ceasus GRONIASTA Z URHEFERTOI

Wiśnia pospolita / Prunus ceasus GRONIASTA Z URHEFERTOI

Kategoria: Wiśnie
Odmiana średniowczesna. Owoce dość duże, ciemnoczerwone. Miąższ słodko-kwaśny, aromatyczny, bardzo smaczny. Sok różowawy. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje regularnie i średnio obficie (od 15-20 kg z drzewa w pełni owocowania). Dojrzałość zbiorcza od połowy lipca, 2 tygodnie wcześniej przed Łutówką. Drzewo rośnie silnie, tworząc gęstą koronę, jest wytrzymałe na mróz i średnio wrażliwe na choroby. Kwitnie wcześnie i pąki kwiatowe są podatne na uszkodzenia przez przymrozki. Zapylacze: Nefris, Łutówka, Kelleris 16. Rozstawa przy sadzeniu 3 x 4,5 m. Podłoże żyzne, lekkie, średnio wilgotne, o ph lekko kwaśnym - od 6,2-6,8

Ciekawostka

Polska należy do jednego z największych producentów wiśni na świecie. Owoce wiśni są bardzo chętnie zjadane przez ptaki. Niszczą one kilka razy więcej owoców niż same zjadają. Najczęściej na drzewach wiśniowych żerują: kwiczoł, szpak, kawka, wrona i gawron. W porze dojrzewania wiśni, bardzo atrakcyjnym pokarmem roślinnym dla szpaka i kwiczoła jest owocująca morwa biała. Wolnostojące drzewa morwy mogą w perspektywie 12-15 lat znacząco wpłynąć na zmniejszenie zapotrzebowania ptaków na owoce wiśni. Osiągniecie pożądanych rezultatów jest możliwe tylko wtedy, gdy ilość owoców morwy zrównoważy zapotrzebowanie ptaków na wiśnie, które stanowią około 20% ich dziennej diety.

Wiśnia - owoce

Owoce zawierają 8-10% cukrów, 1,5-2% kwasów organicznych, 1% pektyn, garbniki, karoten, witaminy C, B, PP i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: miedź, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń i sód. Wiśnie cenione są jako produkt dietetyczny. Poprawiają apetyt, są dobrym środkiem wykrztuśnym przy zapaleniach dróg oddechowych oraz są zalecane przy niedokrwistości, stanach gorączkowych i jako środek przeczyszczający. Miąższ i sok działają antyseptycznie. Sporządza się z nich powidła, kompoty, galaretki, zupy, marmolady, soki, kisiele, nalewki i wina a także kandyzuje w cukrze. Są niezbędnym surowcem do produkcji jogurtów, serków owocowych i nadzienia do ciast, pączków, pierogów, lodów.

Liście, pestki i nasiona

Liście stanowią dodatek do marynowania i kwaszenia ogórków oraz innych warzyw. Używa się je też do polepszenia smaku w produkcji soku z aronii. Ze względu na zawartość tłuszczu (25-35%), amigdaliny i olejku eterycznego, pestki i nasiona są wykorzystywane w produkcji mydła.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH dla wiśni obojętne 6,7 - 7,2 - warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5-4,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Nawożenie wiśni

Aby drzewa mogły szybko rosnąć i obficie owocować, konieczne jest stosowanie nawożenia. Nawozy organiczne zaopatrują drzewa we wszystkie składniki pokarmowe poprawiając strukturę gleby i wzbogacając ją w próchnicę. Obornik należy stosować przynajmniej raz na trzy lata. Dawka obornika waha się od 30 do 50 kg na 10 m 2 w zależności od żyzności gleby. Im słabsza, tym obornika dajemy więcej. Kompost może w znacznej części zastąpić obornik.
Poza nawozem organicznym stosujemy wieloskładnikowe nawozy mineralne przeznaczone do zasilnia drzew i krzewów owocowych. Stosować wg wskazań producenta.
Zapytaj o produkt