Drzewka i krzewy owocowe

Wiśnia pospolita / Prunus cerasus DEBRECENI Z BOTERMO

Kategoria: Wiśnie
Odmiana wczesna, samopłodna, węgierskiej hodowli. Owoce duże, sercowate, czerwone. Miąższ czerwony, słodko-kwaśny, smaczny. Sok czerwony. Owocuje w 2-3 roku po posadzeniu, corocznie i obficie. Dojrzałość zbiorcza - koniec pierwszej dekady lipca. Drzewo rośnie silnie tworząc wyniosłą koronę. Jest średnio wytrzymałe na mróz i odporne na choroby. Podłoże żyzne, przepuszczalne, ciepłe, o pH lekko kwaśnym od 6,2-6,8. Owoce nadają się na przetwory, do spożycia na surowo, na mrożonki.

Ciekawostka

Owoce wiśni są bardzo chętnie zjadane przez ptaki. Niszczą one kilka razy więcej owoców niż same zjadają. Najczęściej na drzewach wiśniowych żerują: kwiczoł, szpak, kawka, wrona i gawron. W porze dojrzewania wiśni, bardzo atrakcyjnym pokarmem roślinnym dla szpaka i kwiczoła jest owocująca morwa biała. Wolnostojące drzewa morwy mogą w perspektywie 12-15 lat znacząco wpłynąć na zmniejszenie zapotrzebowania ptaków na owoce wiśni. Osiągniecie pożądanych rezultatów jest możliwe tylko wtedy, gdy ilość owoców morwy zrównoważy zapotrzebowanie ptaków na wiśnie, które stanowią około 20% ich dziennej diety.

Wiśnia - owoce

Owoce zawierają 8-10% cukrów, 1,5-2% kwasów organicznych, 1% pektyn, garbniki, karoten, witaminy C, B, PP i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: miedź, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń i sód. Wiśnie cenione są jako produkt dietetyczny. Poprawiają apetyt, są dobrym środkiem wykrztuśnym przy zapaleniach dróg oddechowych oraz są zalecane przy niedokrwistości, stanach gorączkowych i jako środek przeczyszczający. Miąższ i sok działają antyseptycznie. Sporządza się z nich powidła, kompoty, galaretki, zupy, marmolady, soki, kisiele, nalewki i wina a także kandyzuje w cukrze. Są niezbędnym surowcem do produkcji jogurtów, serków owocowych i nadzienia do ciast, pączków, pierogów, lodów.

Liście, pestki i nasiona

Liście stanowią dodatek do marynowania i kwaszenia ogórków oraz innych warzyw. Używa się je też do polepszenia smaku w produkcji soku z aronii. Ze względu na zawartość tłuszczu (25-35%), amigdaliny i olejku eterycznego, pestki i nasiona są wykorzystywane w produkcji mydła.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH dla wiśni obojętne 6,7 - 7,2 - warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5-4,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Nawożenie wiśni

Aby drzewa mogły szybko rosnąć i obficie owocować, konieczne jest stosowanie nawożenia. Nawozy organiczne zaopatrują drzewa we wszystkie składniki pokarmowe poprawiając strukturę gleby i wzbogacając ją w próchnicę. Obornik należy stosować przynajmniej raz na trzy lata. Dawka obornika waha się od 30 do 50 kg na 10 m 2 w zależności od żyzności gleby. Im słabsza, tym obornika dajemy więcej. Kompost może w znacznej części zastąpić obornik.
Poza nawozem organicznym stosujemy wieloskładnikowe nawozy mineralne przeznaczone do zasilnia drzew i krzewów owocowych. Stosować wg wskazań producenta.
Zapytaj o produkt