Drzewka i krzewy owocowe

Wiśnia pospolita / Prunus cerasus NORD STAR

Kategoria: Wiśnie
Odmiana wczesna, samopłodna. Owoce dojrzewają na początku lipca, są średniej wielkości lub małe, kuliste, o małej pestce. Skórka błyszcząca, brązowo-wiśniowa. Miąższ ciemnoczerwony, soczysty. Sok ciemnowiśniowy, nie wycieka po oderwaniu szypułki. Owoce mają dużą wartość przetwórczą, ze względu na ciemny, silnie barwiący sok. Drzewo owocuje już w drugim roku po posadzeniu, regularnie i obficie. Dobremu plonowaniu wiśni sprzyja jej samopłodność. W większości przypadków kwiaty są zapylane własnym pyłkiem. Kwitnie średnio wcześnie, kwiaty są mało wrażliwe na mróz. Okres kwitnienia trwa przeważnie od 10-12 dni. Drzewo rośnie słabo, tworzy małe korony o cienkich gałęziach z licznymi krótkopędami. Odmiana jest odporna na drobną plamistość liści drzew pestkowych, natomiast dość wrażliwa na raka bakteryjnego.

Ciekawostka

informacje pozyskane http://www.cbr.edu.plz (p. Joanna Radziewicz)
Odmiana amerykańska, powstała ze skrzyżowania odmian English Morello i Serbian Pie. Polska należy do jednego z największych producentów wiśni na świecie. Owoce wiśni są bardzo chętnie zjadane przez ptaki. Niszczą one kilka razy więcej owoców niż same zjadają. Najczęściej na drzewach wiśniowych żerują: kwiczoł, szpak, kawka, wrona i gawron. W porze dojrzewania wiśni, bardzo atrakcyjnym pokarmem roślinnym dla szpaka i kwiczoła jest owocująca morwa biała. Wolnostojące drzewa morwy mogą w perspektywie 12-15 lat znacząco wpłynąć na zmniejszenie zapotrzebowania ptaków na owoce wiśni. Osiągniecie pożądanych rezultatów jest możliwe tylko wtedy, gdy ilość owoców morwy zrównoważy zapotrzebowanie ptaków na wiśnie, które stanowią około 20% ich dziennej diety.

Wiśnia - owoce

Owoce zawierają 8-10% cukrów, 1,5-2% kwasów organicznych, 1% pektyn, garbniki, karoten, witaminy C, B, PP i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: miedź, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń i sód. Wiśnie cenione są jako produkt dietetyczny. Poprawiają apetyt, są dobrym środkiem wykrztuśnym przy zapaleniach dróg oddechowych oraz są zalecane przy niedokrwistości, stanach gorączkowych i jako środek przeczyszczający. Miąższ i sok działają antyseptycznie. Sporządza się z nich powidła, kompoty, galaretki, zupy, marmolady, soki, kisiele, nalewki i wina a także kandyzuje w cukrze. Są niezbędnym surowcem do produkcji jogurtów, serków owocowych i nadzienia do ciast, pączków, pierogów, lodów.

Liście, pestki i nasiona

Liście stanowią dodatek do marynowania i kwaszenia ogórków oraz innych warzyw. Używa się je też do polepszenia smaku w produkcji soku z aronii. Ze względu na zawartość tłuszczu (25-35%), amigdaliny i olejku eterycznego, pestki i nasiona są wykorzystywane w produkcji mydła.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH dla wiśni obojętne 6,7 - 7,2 - warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5-4,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Nawożenie wiśni

Aby drzewa mogły szybko rosnąć i obficie owocować, konieczne jest stosowanie nawożenia. Nawozy organiczne zaopatrują drzewa we wszystkie składniki pokarmowe poprawiając strukturę gleby i wzbogacając ją w próchnicę. Obornik należy stosować przynajmniej raz na trzy lata. Dawka obornika waha się od 30 do 50 kg na 10 m 2 w zależności od żyzności gleby. Im słabsza, tym obornika dajemy więcej. Kompost może w znacznej części zastąpić obornik.
Poza nawozem organicznym stosujemy wieloskładnikowe nawozy mineralne przeznaczone do zasilnia drzew i krzewów owocowych. Stosować wg wskazań producenta.

PRZEPISY  KULINARNE

Konfitura z wiśni i sok wiśniowy

Składniki : 1 kg wydrylowanych wiśni / 40-50 dag cukru
Wykonanie :
Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 15-20 minut by puściły sok. Następnie podgrzewać je na małym ogniu. Smażyć konfiturę i odlewać zbierający się sok do innego garnka tak długo, dopóki konfitura nie stanie się gęsta. Sok doprawić do smaku cukrem, zagotować i od razu, lekko wrzący, wlewać w słoiczki lub butelki. Słoiczki przewrócić do góry dnem; butelek nie przewracać. Gotową, gęstą konfiturę odstawić do następnego dnia. Ponownie powoli smażyć przez ok. 15-20 minut często mieszając i wkładać do słoiczków. Pasteryzować pod przykryciem 10-12 minut w delikatnie wrzącej wodzie.

Nalewka z wiśni

Składniki : 1 kg wydrylowanych wiśni / 0,7-0,8 kg cukru / 250 ml wody mineralnej / 0,5l spirytusu
Wykonanie:
Wiśnie wydrylować, zważyć; pozostawić 15 pestek. Wiśnie i pestki zasypać cukrem w dużym słoju, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu by puściły sok na 1-1,5 doby ( nie dłużej, bo mogą sfermentować). W trakcie potrząsać słojem lub mieszać owoce drewnianą łyżką -  cukier musi się rozpuścić. Po tym czasie dodać spirytus, zakręcić słój i odstawić nalew na 3-5 miesięcy, potrząsając słojem od czasu do czasu. Im dłużej postoi, tym lepiej. Następnie, po upływie tego czasu, odcedzić owoce i zalać je wodą na 30 dni. Słoik zamknąć. Postawić je razem z wiśniową nalewką zamkniętą w drugim słoju w zimnym pomieszczeniu lub lodówce. Oba płyny po 30 dniach łączymy, mieszamy i zlewamy do butelek. Odłożyć w chłodnym pomieszczeniu na kilka miesięcy, chociaż można pić ją praktycznie od razu. Osączone owoce możemy przechowywać w zamrażarce, dodając je do deserów, tortów, drinków lub zrobić je w czekoladzie. Przepis poniżej. Ten przepis można zastosować do wielu innych owoców.

Wiśnie w czekoladzie

przepis ze strony www.gotujmy.pl
Składniki :  1 kg wiśni użytych do produkcji nalewki /  2 gorzkie czekolady
Wykonanie :
Wiśnie odcedzone z nalewki, rozkładamy cienką warstwą na tacy, aby lekko obeschły. W kąpieli wodnej roztapiamy połamane czekolady. Maczamy w nich owoce, a następnie rozkładamy pojedynczo na papierze do pieczenia i zostawiamy do stężenia. Gotowe pakujemy do pojemników, aby nie wietrzały.
Zapytaj o produkt