Rośliny liściaste

Czeremcha zwyczajna / Padus avium

Kategoria: Drzewa liściaste

krzew duży, szerokidrzewo kwitnącestanowisko słoneczneduża wilgotność podłoża

Pięknie kwitnące, wielopniowe drzewo liściaste o bardzo nisko osadzonej, szerokiej, gęstej koronie. Pięknie pachnące, białe kwiaty są zebrane po 20-40 sztuk w stojące lub zwisające grona. Dorasta do 10 m wysokości. Liście matowozielone. Owoce czeremchy są jadalne, lecznicze, małe, kuliste, błyszczące, czarne zebrane w zwisające grona. Rośnie dobrze na glebach podmokłych, gliniastych, żyznych, słonecznym stanowisku. Jest odporna na zanieczyszczenia powietrza. Polecamy do parków, nasadzeń miejskich, dużych ogrodów. Można sadzić ją na skarpach, nasypach, zboczach wzgórz jako roślinę zadarniającą.

Czeremcha - owoce

Jadalne, słodkie i bardzo cierpkie. Zawierają do 5% cukrów, dużo garbników, olejek eteryczny, kwasy organiczne, witaminy i sole mineralne; są bogate w pektyny.W Szwecji jadane są solone, mogą być gotowane w mleku; służą do wyrobu przypraw, marmolady, mocno upalone to namiastka kawy; sokiem z owoców barwi się napoje.

Drewno:

twarde, giętkie, używane do robót tokarskich,stolarskich; młode gałązki mogą być wykorzystywane do wyplatania, koszykarstwa.

ZIOŁOLECZNICTWO

Właściwości lecznicze: 

Choroby zakaźne, nadciśnienie, zaburzenia metaboliczne, niedostateczne wydzielanie i zastoje żółci, choroby wątroby, stany zapalne i zakażenia układu oddechowego i pokarmowego oraz układu moczowego, nieżyty jelit i żołądka, ból brzucha, przeziębienie, gorączka, reumatyzm, obrzęki, zapalenie gardła, choroby skórne, wyczerpanie nerwowe, bezsenność, zaburzenia trawienia, zapalenie przydatków, trudny okres po- i przekwitania, upławy (picie odwaru z kory z jednoczesne stosowanie nasiadówek).

Owoce

Wyciągi wodne z owoców działają przeciwbiegunkowo, przeciwkrwotocznie, wzmacniająco, napotnie, przeciwgorączkowo i moczopędnie.

Przyrządzenie odwaru z owoców:

3 łyżki owoców zalać 2 szkl. wody; zagotować i odstawić na 30 minut; przecedzić; osłodzić miodem. Pić 3-6 razy dziennie po 200 ml; podawać odwar gorzki niemowlętom przy ostrych i średnich biegunkach w ilości 10 ml 3-4 razy dziennie.

Sporządzenie intraktu (alkoholatury) ze świeżych owoców czeremchy z miodem:

Świeżo sporządzony preparat jest nietrwały, ze względu na obecne w nim aktywne enzymy roślinne, mogące rozkładać cenne składniki wyciągu. Z tego względu surowce roślinne stabilizuje się, ogrzewając je krótko we wrzącym alkoholu. Pół szklanki pogniecionych świeżych owoców wrzucić do  400 ml gorącej wódki i ogrzewać 1-2 minuty na bardzo małym ogniu; wytrawiać w zamkniętym słoju przez 14 dni, a następnie przefiltrować. Do 100 ml intraktu wlać 100 ml miodu, wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie w ciemnym chłodnym pomieszczeniu. Dorośli mogą zażywać 3-4 razy dziennie po 1 łyżce; dzieciom podawać 2 łyżeczki  przy przeziębieniach, chorobach zakaźnych i kaszlu oraz osłabieniu.

Sok ze świeżych owoców:

można uzyskać sok przy pomocy sokowirówki. Jest bardzo bogaty w witaminy, pektyny, sole mineralne i aktywne barwniki. Można go pić po rozcieńczeniu z wodą w czasie upałów oraz dolewać do herbaty w okresie zimowym.

Nalewka ze świeżych owoców czeremchy :

Składniki : 1kg owoców /1 litr wódki /  1/2 kg cukru
Wykonanie :
Czyste owoce zostawić na 3 dni na płótnie do przeschnięcia. Muszą podeschnąć, bo inaczej nalewka będzie cierpka. Owoce po przesuszeniu zasypać cukrem i zalać wódką. Słój zamknąć, co kilka dni wstrząsnąć. Trzymać w ciepłym miejscu. Po 4- 6 tygodniach nalew filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po pół roku powinna być gotowa.

Kora czeremchy :

Zawiera nitrylozyd, prunazynę, alkohol cyjanowy - pruniol, garbniki, sitosterol, lupeol, nonakosan i klimarynę. Są to substancje aromatyczne wykazujące wyjątkowo silne działanie antybiotyczne - fitoncydy.

Sporządzenie odwaru z kory czeremchy :

3 łyżki kory zalać 2 szklankami wody następnie gotować 10 minut, odstawić na 20 minut i przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie w zależności od wagi ciała :
15-20 kg - 21 ml,
25-30 kg - 35 ml,
35-40 kg - 50 ml,
45-50 kg - 64 ml,
Odwarem z kory płukać jamę ustną, gardło oraz wargi sromowe i pochwę (dobre też są nasiadówki 30-40 minutowe) przy stanach zapalnych i ropnych oraz zakażeniach wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych.

Kwiaty czeremchy

Z naparu kwiatowego robić okłady 10 minutowe (2-3 razy dziennie) na oczy przy stanach zapalnych i ropnych oraz przy nadmiernym łzawieniu, pieczeniu, opuchnięciu, zmęczeniu i po urazach.

Sporządzenie naparu kwiatowego :

2 łyżki kwiatów zalać 200 ml wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie, po 100-150 ml; dzieciom podawać tyle odwaru z kory, w zależności od wagi ciała 9patrz wyżej).

Sporządzenie syropu czeremchowego - Sirupus Padii:

1 szklankę kwiatów i 1 szklankę zmielonych, młodych gałązek zalać 3 szklankami wody; zagotować, odstawić, wlać 100 ml wódki; pozostawić pod przykryciem na 30 minut; przefiltrować przez gazę; wlać 200 ml miodu naturalnego, wsypać 250 ml cukru, 30 g gliceryny i sok z dwóch cytryn, starannie wymieszać. Przechowywać w butelkach w ciemnym miejscu. Zażywać 4-6 razy dziennie po 1-2 łyżki przy przeziębieniu, nieżytach dróg oddechowych i kaszlu.

KOSMETYKA

Kwiaty: zastosowanie-do produkcji wody kwiatowej. Kwiaty mają podobny skład do kory, ale posiadają dodatkowo flawonoidy i dużo olejku eterycznego.
Zapytaj o produkt