Drzewka i krzewy owocowe

Porzeczka czerwona / Ribes rubrum

Kategoria: Krzewy owocowe
Owoce porzeczki są jaskrawoczerwone z połyskiem, kuliste, zebrane w wiszące, długie grona, dość wyrównane pod względem wielkości, lekko kwaskowate, łatwe do zbioru ręcznego. Porzeczki czerwone rosną średnio silnie, mają kulisty, zwarty pokrój, osiągają od 1 m do 1,8 m wysokości. Krzew owocuje w drugiej połowie lipca. Ma niewielkie wymagania, z powodzeniem rośnie w każdej ziemi ogrodowej. Duże plony uzyskuje się, gdy roślina rośnie w podłożu próchnicznym,  przepuszczalnym i umiarkowanie wilgotnym. Stanowisko powinno być słoneczne, ale dobrze czuje się także w widnym półcieniu, ale kosztem owoców, które są bardziej kwaśne. Krzewy wymagają regularnego podlewania. Są mrozoodporne. Owoce znakomicie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mogą być też wykorzystywane na przetwory, mrożonki, do deserów i ciast.

Odmiany porzeczki czerwonej:

  • Detvan - odmiana wczesna, doskonale i regularnie plonująca. Średnie plony z krzewu to 5-8 kg. Dość odporna na choroby grzybowe. Owoce soczyste, smaczne, duże, ciemnoczerwone.
  • Holenderska Czerwona - odmiana późna, dojrzewa w k.lipca. Bardzo plenna, odporna na choroby i mróz. Owoce jasnoczerwone, duże, o dość ostrym smaku.
  • Jonkheer van Tets - odmiana wczesna, dojrzewająca na pocz. lipca, plenna.Średni plon z krzewu to 5-7 kg. Owoce soczyste, duże, krwistoczerwone, grona bardzo długie.
  • Rondom - odmiana owocująca od poł.lipca. Owoce soczyste, słodko-kwaśne zebrane w długie grona o dużych, jasnoczerwonych owocach.

Owoc porzeczki czerwonej

 W 100 g zawierają 50 mg witaminy C . Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K , beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny).

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g):

kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g . Indeks glikemiczny -25.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html

ajsłodsze są białe porzeczki. Najwięcej witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a w pozostałych – ok. 50 mg. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki doskonałe są na nalewkę.

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g
Indeks glikemiczny - 25.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html

Najsłodsze są białe porzeczki. Najwięcej witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a w pozostałych – ok. 50 mg. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki doskonałe są na nalewkę.

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g
Indeks glikemiczny - 25.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html

Najsłodsze są białe porzeczki. Najwięcej witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a w pozostałych – ok. 50 mg. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki doskonałe są na nalewkę.

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g
Indeks glikemiczny - 25.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html

Najsłodsze są białe porzeczki. Najwięcej witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a w pozostałych – ok. 50 mg. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny). Czarne porzeczki doskonałe są na nalewkę.

Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g): kalorie - 31; węglowodany - 13,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 7,7 g
Indeks glikemiczny - 25.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html

PRZEPISY  KULINARNE

Konfiturka z czerwonych porzeczek

Składniki : 0,5 kg czerwonych porzeczek /30-40 dag cukru żelowego 1:1 / 1 szklanka soku z czerwonych porzeczek
Wykonanie:
Porzeczki umyć i oczyścić. Następnie włożyć je do garnka i zasypać cukrem żelującym, wymieszać i dolać sok porzeczkowy. Odstawić owoce na 1,5 godziny. Przykryć ściereczką. Po tym czasie rozpocząć smażenie na średnim ogniu, a jak się zagotują, zmniejszyć płomień do minimum. Smażyć porzeczki przez 20-25 minut często mieszając. Wrzący delikatnie dżem nalewać od razu do słoiczków i pasteryzować na małym ogniu przez 10 minut.

Pianka z czerwonych porzeczek

Składniki :  30 dag czerwonych porzeczek / 1 szklanka wody / cukier /2 dag żelatyny /2 łyżki wody / 1/2 puszki mleka skondensowanego
Wykonanie :
Kilka dorodnych gron porzeczek odłożyć do dekoracji deseru. Resztę po umyciu zalać wodą, zagotować, przetrzeć przez sito. Gorący przecier osłodzić do smaku (powinno go być 2-2,5 szkl). Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać, rozpuścić. Przestudzoną wymieszać z przecierem. Wstawić naczynie z przecierem do miski z zimną wodą, ubijać trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, wlewać cienkim strumieniem mleko skondensowane ( słodzone lub nie - do wyboru) i w dalszym ciągu ubijać. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem wyłożyć deser na talerzyki, oblać mlekiem skondensowanym, przystroić  różnymi porzeczkami i innymi owocami. Można dodać lody śmietankowe.

Galaretka z czerwonych porzeczek:

Składniki :  1,5 kg czerwonych porzeczek /80 dag cukru
Wykonanie :
Porzeczki umyć, odsączyć, wsypać do szerokiego rondla i rozgnieść tłuczkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty mieszając. Przetrzeć przez gęste sitko. Zważyć ilość musu - powinno go być ok. 1 kg. Mus doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 8 minut ciągle mieszając; po tym czasie dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7 minut mieszając. Gorącą galaretkę wlewamy do słoików, zakręcamy słoiki i przewracamy do góry dnem na ok. godzinę. Po całkowitym ostygnięciu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Zapytaj o produkt