Drzewka i krzewy owocowe

Pigwowiec pośredni  / Chaenomeles superba

Pigwowiec pośredni / Chaenomeles superba

Kategoria: Pozostałe gatunki
Pigwowiec pośredni jest mieszańcem pigwowca japońskiego i chińskiego. Jego odmiany są silnie zróżnicowane pod względem pokroju i wysokości krzewu, kształtu liści, koloru i wielkości kwiatów. Jest ciernistym krzewem; osiąga wysokość, w zależności od odmiany, od 1 do 1,5 m. Kwiaty tego gatunku pigwowca są duże, bardzo atrakcyjne, pełne lub półpełne. Kwitną od kwietnia do maja. Kolor kwiatów zależy od odmiany, może być pomarańczowy, biały, czerwony, łososioworóżowy lub różowy. Owoce pigwowca przypominają kształtem i wielkością małe jabłka. Są zielone i nakrapiane, jesienią żółkną. Pigwowiec nie jest zbyt wymagający w stosunku do gleby, jest raczej odporny na mróz (cecha odmianowa); lubi stanowisko słoneczne i raczej zaciszne. Jego owoce nie nadają się do spożycia w stanie surowym, są kwaśne i cierpkie. Doskonałe są na przetwory : galaretki, konfitury, dżemy, nalewki, marmolady, sok.

Odmiany pigwowca pośredniego

Texas Scarlet - krzew ok. 1 m wys., Kwiaty ciemnoczerwone. Kwitnie w kwietniu/maju, bardzo obficie. Owoce o średnicy ok. 5 cm, zielone, dojrzałe jasnożółte.
Pink Lady - krzew do 1,5 m wys/szer. Kwiaty duże, ciemnoróżowe, występują obficie w kwietniu/maju. Owoce zielone, potem żółte.
Nicoline - krzew ok. 1 m wys. Kwitnie na czerwono w kwietniu/maju, bardzo obficie. Owoce o średnicy ok. 5 cm, zielone, dojrzałe jasnożółte.
Crimson and Gold - krzew osiągający 1,2 m. Kwitnie obficie w kwietniu/maju ciemnoczerwonymi, pojedynczymi kwiatami, z wyraźnymi żółtymi pręcikami. Owoce podobne do jabłka, do 5 cm śr., zielone, później żółte, bardzo twarde.
Cameo - krzew dorasta do 1,5 m wys. i 1 m szer. Kwiaty duże, łososioworóżowe, półpełne pojawiające się w kwietniu/maju. Pod względem kwitnienia - odmiana wyjątkowo urokliwa. Owoce kuliste, żółte jesienią

PORADY  KULINARNE

Do herbaty i wody

Składniki : 1 kg oczyszczonych owoców / 1-1,2 kg cukru
Wykonanie:
Owoce pigwowca, po usunięciu gniazd z nasionami, kroimy w drobne paski, zasypujemy cukrem, odstawiamy aż puszczą sok. Na drugi dzień dosypujemy cukru, mieszamy, czekamy aż się rozpuści i wkładamy do wyparzonych małych słoiczków. Słoiki i pokrywki można przetrzeć dodatkowo spirytusem. Pasteryzujemy 5 minut. Doskonały dodatek do herbaty i wody z lodem, a także wódek.
Zapytaj o produkt