Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica FREEDOM

Kategoria: Jabłonie
Odmiana późnojesienna, deserowa. Owoce średniej wielkości do dużych, z karminowym rumieńcem. Miąższ kremowobiały z lekkim zielonkawym odcieniem, delikatny, bardzo kruchy, średnio soczysty, słodko-kwaskowaty, smaczny.  Na starszych drzewach niezbędne jest przerzedzanie zawiązków. Zbiór na przełomie IX/X. Dojrzałość konsumpcyjna od k. października. W okres owocowania wchodzi wcześnie, plonuje obficie. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Cenna ze względu na całkowitą odporność na parcha i wytrzymałość na mróz. Wymaga pomocy przy zwalczeniu na mączniaka. Zapylacze tej odmiany to: Idared, James Grieve, Gala, Gala Must, Gloster, Liberty, Szampion, Szampion Arno, Szampion Reno, Wealthy. Jest zapylaczem dla odmiany Novomac, Selena, Lodel.

Ciekawostka

Odmian pochodzenia amerykańskiego .Oryginalna nazwa - Pulaski. W Polsce w badaniach od 1974 r.

PRZEPISY  KULINARNE

Dżem z jabłek i gruszek z rodzynkami           ze strony www.tesco.pl

Składniki: 1 kg jabłek /1 kg gruszek /1 kg cukru /1/2 szkl. rodzynek /16 goździków / Dodatkowo: 8 małych słoików
Wykonanie :
Rodzynki namocz na 2 godziny w ciepłej wodzie, odsącz i umyj. Jabłka i gruszki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce zasyp cukrem i pozostaw na 1 godzinę. Następnie przełóż do garnka, dodaj rodzynki i duś wszystko ok. 30 min.
W tym czasie wyparz słoiczki: zalej je wrzącą wodą i wysusz. Podobnie zrób z pokrywkami. Gorący dżem kładź do słoiczków, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Do każdego słoika dodaj po 2 goździki. Zanim szczelnie zakręcisz słoiki, upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gotowy dżem odstaw do góry dnem do ostygnięci. Słoiki przechowuj w zaciemnionym miejscu.
Zapytaj o produkt