Drzewka i krzewy owocowe

Grusza / Pyrus communis FAWORYTKA (Klapsa)

Kategoria: Grusze
Faworytka czyli popularna Klapsa - odmiana letnia (dojrzewa w końcu sierpnia) o dużych i bardzo dużych owocach. Skórka zielona, czasami z czerwonym rumieńcem. Wyhodowano również odmianę o całkowicie czerwonej skórce, która nosi nazwę 'Red Faworytka'. Miąższ klapsy jest soczysty, słodki, bardzo smaczny. Owoce można zebrać przed osiągnięciem dojrzałości (w połowie sierpnia) i przechowywać przez kilka tygodni w chłodnym pomieszczeniu. Używane są przede wszystkim do bezpośredniej konsumpcji, ale także na przetwory. Odmiana średnio wrażliwa na mróz i na parcha gruszy.

Ciekawostka

Odmiana bardzo stara, wyhodowana w 1860 roku w Dorchester w stanie Massachusetts (USA) przez Thaddeusa Clappa. W Polsce w uprawie od XIX wieku.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiewamy nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami i cynamonową kruszonką

przepis zapożyczony ze strony http://gotowaniecieszy.blox.pl
składniki na blachę 25 x 35cm
ciasto: 500 g mąki / 250 ml mleka / 100 g masła / 2 jajka / 4 łyżki cukru / 2 łyżki miodu / 25 g świeżych drożdży / 1 szczypta soli
kruszonka: 60g mąki / 50 g cukru pudru / 60 g masła / 1 płaska łyżeczka cynamonu / dodatkowo 3 mocno dojrzałe gruszki
wykonanie:
Na początku przygotowujemy zaczyn. W miseczce łączymy 4 łyżki mleka, 2 łyżki cukru i drożdże. Dokładnie mieszamy aby drożdże się rozpuściły a następnie dodajemy 2 łyżki mąki i ponownie mieszamy. Zaczyn przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie łączymy pozostałe mleko i pozostały cukier z masłem i miodem i podgrzewamy w garnku do czasu aż masło się rozpuści, a następnie odstawiamy aby trochę przestygło (do ciasta dodamy mleko ciepłe, ale nie gorące by nie "zaparzyć" drożdży). Do przestudzonego mleka wbijamy jajka i mieszamy.
W misce łączymy pozostałą mąkę z solą i wlewamy do niej mleczno maślaną mieszankę oraz dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto zagniatamy około 5 minut aż będzie jednolite. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy się tym przejmować - takie ma być. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie przekładamy je do natłuszczonej formy i układamy na mim pokrojone gruszki. Ja nie obierałam ich ze skórki, wycięłam tylko gniazda nasienne i pokroiłam na ósemki.
Sugeruję użyć do tego przepisu mocno dojrzałych, miękkich i słodkich gruszek. Ciasto odstawiamy ponownie na około 20 minut w ciepłe miejsce a następnie posypujemy je kruszonką (mąkę łączymy z cukrem i cynamonem a następnie dodajemy masło i wcieramy je w suche składniki). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35-40 minut.

 

 

Zapytaj o produkt