Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica RUBINOLA

Kategoria: Jabłonie
Odmiana jesienna. Owoce średnie do dużych, kuliste, lekko spłaszczone. Gładka, żółta skórka, prawie w całości pokryta  żywo czerwonym rumieńcem, czasem lekko paskowanym. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, słodko-winny. Odmiana wcześnie wchodzi w okres owocowania, owocuje corocznie umiarkowanie na przełomie września i października. Owoce przechowują się dobrze do marca. Drzewo charakteryzuje się średnią siłą wzrostu. Stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatrów, podłoże żyzne. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*.  Odmiana genetycznie odporna na parcha jabłoni oraz w bardzo znacznym stopniu na mączniaka jabłoni.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Przepis ze strony www.wielkiezarcie.com

Jabłka w cieście

Składniki :  1 szkl mąki tortowej (250ml)/ 2 jajka /1 łyżka oliwy lub oleju / 2 łyżki rumu lub dowolnego wina /1 łyżeczka cukru waniliowego /1/2 szkl zimnej wody (125ml) /szczypta soli /ok. 1 kg jabłek słodkich lub kwaskowatych (4-5 dużych szt) / cukier puder oraz cukier waniliowy /olej do smażenia
Wykonanie :
Mąkę przesiać, dolać wodę, żółtka, wanilię, oliwę, alkohol i szczyptę soli. Dokładnie, ale lekko wymieszać na gładką masę. Nie dodawać cukru. Z białek z odrobiną soli ubić sztywną pianę. Mączną masę za pomocą widelca delikatnie połączyć z ubitą pianą i widelcem. Masa powinna być puszysta. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić  w  plastry. Jabłka będą wtedy miały w środku apetyczną dziurkę. Jeśli nie posiadamy przyrządu do wykrawania gniazd nasiennych, po prostu kroimy owoce w plastry.
Jabłka maczać w cieście i smażyć na oleju  (ok. 0,5 cm, dolewając w miarę ubywania) z obu stron na złoty kolor. Większa ilość oleju niezbędna dla prawidłowego wyrośnięcia placków. Usmażone placki układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć resztki tłuszczu.  Następnie podawać posypane cukrem pudrem z wanilią. Tak przygotowane placki są  pięknie wyrośnięte i delikatne, chociaż nie zawierają w cieście cukru i proszku. Można w ten sposób przygotowywać wydrylowane śliwki. Również są również bardzo dobre. Polecamy. Bardzo smaczne.
Zapytaj o produkt