Drzewka i krzewy owocowe

Borówka amerykańska (Borówka wysoka) / Vaccinium corymbosum

Kategoria: Krzewy owocowe
Pyszne owoce zachęcą każdego do uprawy tego krzewu. W sprzedaży mamy wiele odmian o różnym terminie owocowania. Roślina dorasta do 1,5- 2,5 m wysokości. Liście ciemnozielone, skórzaste, jesienią przebarwiające się na żółto i czerwono. Na końcach pędów tworzą się grona drobnych dzwonkowatych kremowo-różowych kwiatów. Jagody dojrzewają stopniowo. Zrywa się je w kilka dni po całkowitym wybarwieniu, gdy pokryte są błękitnym nalotem. Owoce najlepiej smakują na surowo, ale można robić z nich przetwory lub zamrażać. Krzewy do dobrego wzrostu potrzebują gleb lekkich, próchnicznych, przepuszczalnych, łatwo nagrzewających się, kwaśnych - o pH 3,5 - 4,5  i stale wilgotnych. Najlepszy będzie kwaśny torf z domieszką starego, rozłożonego obornika w ilości ok. 2 kg na 1 roślinę. Można zastosować również obornik granulowany. Stanowisko nasłonecznione, osłonięte od wiatrów.

 

Odmiany wczesne:

'Earliblue' - owocuje w pierwszej połowie lipca, owoce duże.
'Duke' - owocuje w drugiej połowie lipca, późne, kwiaty nieuszkadzane przez przymrozki.
'Spartan' - owocuje w drugiej połowie lipca; kwitnie późno, więc kwiaty nie są uszkadzane przez przymrozki.
'Patriot'- owocuje pod koniec lipca; kwitnie bardzo obficie, owoce duże, b.dobra mrozoodporność.

Odmiany o średniej porze dojrzewania:

'Bluecrop' - owocuje od początku sierpnia do pierwszych przymrozków, łatwa w uprawie, mrozoodporna.
'Nelson' - owocuje w drugiej połowie sierpnia, duże owoce .
'Bluegold' - owocuje w drugiej połowie  sierpnia, plenna, nadaje się do pojemników.
'Toro'- owocuje w pierwszej połowie sierpnia, bardzo plenna.
'Chandler' - owocuje od początku sierpnia do połowy września, bardzo duże owoce, wysoka plenność.
'Brigitta' - owocuje w drugiej połowie sierpnia, owoce  duże.

Odmiany późne:

'Darrow' - owocuje od końca sierpnia, owoc bardzo duży.
'Eliot' - owocuje od początku września do połowy października

PORADY  KULINARNE

przepis ze strony www.gotujmy.pl

Ciasto ze śliwkami i borówką amerykańską

Składniki : 1  szklanka borówek amerykańskich / 8-10 dużych śliwek węgierek /1 cukier z prawdziwą wanilią i nutką kardamonu ( 20 g )/ 1/2 szk cukru białego /5 jajek ( M ) /2,5 szkl. mąki pszennej typ 500 / 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia / 250 g margaryny Kasia /cukier puder do posypania
Wykonanie :
Do miski wrzucić margarynę o temperaturze pokojowej, wsypać oba cukry i utrzeć. Potem nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto. Dno tortownicy o śr. 24cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto, lekko wyrównać powierzchnię i posypać cienką warstwą bułki tartej. Na cieście ułożyć koliście połówki śliwek skórką do dołu i posypać borówkami. Ciasto piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. Po upieczeniu ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem. Bardzo smaczne i zawsze wychodzi !

A la tiramisu z borówkami

przepis ze strony www.gotujmy.pl
Składniki :
3 żółtka,   0,5 szkl. cukru pudru, 250 g serka mascarpone, 1 szkl. zimnej kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wody, 3 łyżki likieru kawowego,  0,5 szkl. espresso, biszkopty podłużne, 200 g borówki amerykańskiej, 3-4 łyżki cukru
Do dekoracji: borówki amerykańskie, maliny, listki mięty
Wykonanie :
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy*, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm.

*Mus borówkowy:

do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.                                     .
Zapytaj o produkt