Drzewka i krzewy owocowe

Jeżyna bezkolcowa / Rubus fruticosus 'Black Satin'

Kategoria: Pnącza owocowe
Bardzo plenna, najwcześniej dojrzewająca odmiana jeżyny bezkolcowej. Owoce duże, czarne, stożkowato-owalne i bardzo smaczne. Dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub na przetwory. Nie do końca wytrzymała na mróz, dlatego  korzenie wymagają okrywania na zimę. Krzew nie wytwarza odrostów korzeniowych, posiada zimozielone liście.

Uprawa

W pierwszym roku roślina rośnie, a w drugim, zaczyna owocowanie. Po zbiorach, późnym latem, pędy, na których roślina owocowała, należy wyciąć, a pozostałe jesienią , przed nadejściem mrozów, położyć na ziemi i dobrze okryć słomą, jedliną, liśćmi czy ziemią. Przy nasadzie pędów usypujemy wysoki kopiec ziemi ( ok. 40 cm). Jeżyny musimy okryć, bo nie przetrzymają zimy, a gdyby nawet, to plony mogą być marne.
Wiosną kopczyk odgarniamy, najsilniejsze pędy podczepiamy do podpory a słabe wycinamy. W lato wyrosną nowe pędy, które zaowocują nam w następnym roku. Należy przypilnować, by pędów nie było za dużo, bo zbyt gęsty krzew źle owocuje. Wszystkie pozostałe pędy należy usuwać.
Konieczne jest stosowanie podpór np. drutów, krat ( przy ścianie lub ogrodzeniu) lub grubych pali do uprawy kolumnowej. W uprawie w formie kolumnowej zostawia się po 5 lub 6 pędów na jeden krzew. Prowadzenie w formie kolumnowej polega na tym, że do jednego grubszego pala wys. ok.2,5 m, przywiązuje się wszystkie główne pędy krzewu. Łatwo jest go wtedy otulić osłonami na zimę i zajmuje niewiele miejsca na działce.
Nawożenie
Nawozimy nawozami z dużą ilością potasu i azotu. Wiosną nawozimy roślinę nawozami wieloskładnikowymi w ilości do 10dag na jeden krzew lub 5 dag saletry amonowej i 30-50 g siarczanu potasu pod krzew. Nawozy powinny być rozsypane w odległości ok. 60-70 cm od rośliny.

Owoc jeżyny

Zawiera m.in. cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C, E , pektyny, garbniki i związki mineralne potasu, fosforu, wapnia i magnezu.
Owoce jeżyny nadają się do bezpośredniego spożycia, przetwarzania i mrożenia. Wyrabia się z nich przetwory: galaretki, wina, soki, konfitury, dżemy.

PRZEPISY  KULINARNE

Konfitura jeżynowa

Składniki : 1 kg dorodnych owoców / szklanka soku z jeżyn / 1 kg cukru (tradycyjnie proporcja owoców do ilości cukru w konfiturze to 1:1)
Wykonanie :
Owoce musimy starannie przebrać i wypłukać i od razu osączyć na sicie. Z z cukru i soku zrobić syrop. Lekko przestudzonym syropem zalewamy owoce i odstawiamy w chłodne miejsce na kilkanaście godzin, do następnego dnia. Po tym czasie doprowadzamy na małym ogniu konfiturę do momentu wrzenia i smażymy przez 15 minut. W trakcie gotowania musimy pamiętasz o regularnym szumowaniu. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i studzimy.

Orzeźwiający napój z jeżyn

przepis ze strony http://gotujmy.pl
Składniki :   70 dag jeżyn / 5 łyżek cukru / 2 szklanki wody mineralnej / 1 szklanka soku porzeczkowegoWykonanie :
Jeżyny oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Do dzbanka wlać wodę mineralną, dodać cukier, dokładnie wymieszać. Następnie wlać sok porzeczkowy, dodać przecier z jeżyn i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki przynajmniej na jedną godzinę. Schłodzony napój wlać do małych szklaneczek i podawać z kostkami lodu.

Ryż z jeżynami

przepis ze strony http://gotujmy.pl
Składniki na 2 porcje :
100 g ryżu długoziarnistego
2 jabłka winne
20 dag jeżyn
szczypta cynamonu
4 białka
1 czubata łyżka brązowego cukru ( ew. zwykłego)
100 ml słodkiej śmietanki 30%
10 dag cukru pudru
1 łyżka masła
Wykonanie :
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko, odsączamy wysypujemy do miski. Jabłka obieramy,wydrążamy nasiona ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ryżu, doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 15 dag jeżyn -resztę zostawiamy do dekoracji, wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko razem.
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła i  wykładamy owocowy ryż; wyrównujemy łyżką. Posypujemy po wierzchu brązowym cukrem.
Białka ubijamy na sztywno, a kiedy piana zbieleje wsypujemy puder i dalej ubijamy. Tak przygotowaną pianą przykrywamy ryż w naczyniu i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika.  Zapiekamy do czasu, aż piana się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy jeżynami. Deser smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Sok  jeżynowy

Składniki : owoce jeżyn / cukier
Wykonanie :
Postępować podobnie jak z owocami malin. opłukane pod bieżącą wodą i osączone jeżyny przesypywać w słoiczkach na zmianę z cukrem. Odczekać aż puszczą sok. Od razu powolutku pasteryzować przez 10-12 minut od momentu zawrzenia. Podawać w stanach gorączkowych. Łagodzi objawy szkarlatyny.

ZIOŁOLECZNICTWO

Owoce i liście są wykorzystywane do wytwarzania soków, syropów, naparów.
Wspomagają one trawienie, zapobiegają zaparciom i biegunkom, działają oczyszczająco na organizm, są pomocne w walce z kaszlem i gorączką. 
Ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet.
Soku z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje.
Odwary z korzeni (1 łyżeczka rozdrobnionych, suchych korzeni na 1 szklankę wody, pite 3 razy dziennie po 1/2 szklanki) działają moczopędnie.
Odwar z liści działa napotnie, stosowany jest w przeziębieniu i anginie. Przynosi też ulgę w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych. Przygotowuje się go z 1 łyżeczki do herbaty suszonych liści i szklanki wody (doprowadzić do zawrzenia i odstawić do naciągnięcia na 15 minut), a pije 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.
Napar z młodych delikatnych listków (1 łyżeczka do herbaty na szklankę wrzątku) osłodzony miodem, a pity 3 razy dziennie po 1 szklance, to dobry środek pomocniczy w leczeniu anemii.
Zewnętrznie odwary z liści i ziela dodaje się do kąpieli (3–4 garście liści lub ziela na 4-5 litrów wody, gotować pod przykryciem 2–4 minuty od zawrzenia). Działają ogólnie wzmacniająco, oczyszczająco na skórę.
Zapytaj o produkt