Drzewka i krzewy owocowe

Pigwowiec japoński / Chaenomeles japonica

Kategoria: Pozostałe gatunki
Pigwowiec japoński osiąga wysokość ok. 120 cm i rozrasta się szeroko na boki. Jego ozdobą są jasnopomarańczowe lub ceglastoczerwone kwiaty, podobne w budowie do kwiatów jabłoni pojawiające się tuż przed rozwojem liści – w kwietniu i w maju. Zebrane są w pęczki na całej długości gałęzi. Cytrynowożółte owoce są jadalne, kwaśne i cierpkie, ale mają przyjemny, intensywny zapach - mieszanina ananasa i cytryny. Dojrzewają w październiku. Nie nadają się do spożycia w stanie surowym. Mają dużo pektyn witaminy C, barwników, soli mineralnych, kwasów organicznych. Pigwowiec japoński rośnie dobrze na każdej uprawnej glebie, najlepiej jednak czuje się na glebach żyznych, przepuszczalnych, bogatych w wapń. Stanowisko słoneczne; w miejscach zacienionych mniej obficie kwitnie. Jest odporny na suszę, w pełni odporny na mrozy. Owoce nadają się na przetwory i nalewki.

PRZEPISY KULINARNE

Pigwę możecie kandyzować, przygotowywać galaretki, dżemy, soki, nalewki, robić z nich marynaty do mięs, dipy do serów, piec pod kruszonką z miodem, dodawać do kiszonej kapusty, placków owocowych i ziemniaczanych, ciast, tortów. Do przetworów nadaje się najlepiej po pierwszych przymrozkach, kiedy lekko zmarznie, pomarszczy się i zmięknie. Puści wtedy więcej soku w przetworach. Tajemnica pysznej konfitury tkwi w długim , nawet tygodniowym delikatnym smażeniu owoców w cukrze na prawdziwym ogniu, w takim piecu z fajerkami.

Pigwowiec/ Pigwa z kotletami mielonymi

Świetny dodatek do kotletów mielonych. Jedną pigwę siekamy drobno, podobnie jabłko, cebulkę i czosnek. Przyprawiamy świeżą kolendrą, kuminem, cynamonem, curry, chilli, imbirem, rodzynkami. Dodajemy 0,5 kg mięsa (może być wołowina, jagnięcina lub indyk. Nie polecamy wieprzowiny) i  kruszony ciemny chleb (chleba używamy zamiast mąki, która wiąże składniki kotletów) i jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy do smaku, formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na głębokim, gorącym oleju z każdej strony. Takie kotleciki są pyszne na ciepło, ale też na zimno z chrupiącą bułeczką.

Deser  dla wybrańców

Przepis turecki. Pigwę piec w całości, nie obierając, aż zmięknie. W zależności od wielkości owoców, może to trwać godzinę, a nawet dwie. Kiedy pigwa już zmięknie i wystygnie na tyle, że można ją dotknąć, przekrójcie ją na połówki, wybierzcie nasiona i tak, jak z gruszką czy jabłkiem, naładujcie do środka trochę masła, miodu, cynamonu i znów do pieca, aż sos z masła i miodu wsiąknie w owoce. Po pół godzinie możecie włączyć turbo obieg, aby miód lekko skarmelizować. Pieczona pigwa doskonale smakuje z lodami, serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Rewelacja.

Nalewka z owoców pigwowca

Składniki:
1 kg owoców pigwowca
1 l spirytusu 70%
1 kg cukru
Owoce pigwowca umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do wysokiego słoja i zalać spirytusem. Przykryć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przelać spirytus do innego naczynia a do owoców wsypać cukier. Odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsać, aż cukier wyciągnie pozostały w owocach spirytus i się w nim rozpuści.  Przelać roztwór cukru do spirytusu, wymieszać i odstawić na kilka miesięcy.

Pigwowcówka

Przepis z książki "Kuchnia polska i światowa" Elżbiety Adamskiej. Książka zawiera świetne przepisy! Polecamy.
Składniki: 0,5 kg owoców pigwowca / 0,5l wódki / 0,25 l spirytusu / 0,5 kg cukru / 0,5 szklanki wody
Umyte i osuszone owoce pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, owoce pokroić w drobne kawałki. Zalać je alkoholem i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu przygotować syrop z cukru i wody, dodać go do nalewu i odstawić na dwa tygodnie. Mieszać potrząsając słojem co jakiś czas. Przefiltrowana nalewka z każdym dniem jest lepsza.
Pozostałe owoce można zalać jeszcze raz alkoholem, dodać cienko okrojoną, sparzoną skórkę cytrynową, pół laski wanilii, kilka goździków, garść rodzynków. Będzie kolejna nalewka! Owoce pigwy są tak aromatyczne, że można je zalewać kilka razy. Można również dodać do nalewki szklankę koniaku lub rumu.

KOSMETYKA

Skórkę z pigwowca lub pigwy macerować przez 2 miesiące w spirytusie. Do przemywania starzejącej się skóry używać rozcieńczony z wodą. Nic lepiej nie łagodzi zmarszczek.
Zapytaj o produkt