Drzewka i krzewy owocowe

Wiśnia pospolita / Cerasus vulgaris

Kategoria: Wiśnie

Drzewo dorastające do 5 m wysokości. Liście ciemnozielone, skórzaste i czasem błyszczące. Kwiaty białe zebrane na krótkopędach po 1-5 szt, pojawiające się przed rozwinięciem liści.  Jadalne owoce (pestkowce) są kuliste do 1,5 cm średnicy, czerwone, kwaskowato-słodkie lub kwaśne o soku bezbarwnym lub czerwonym plamiącym. Sokówki są ciemnoczerwone, szklanki – jasnoczerwone. Wiśnie zawierają antocyjany chroniące przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Dostarczają witamin C i A. Sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru, wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Dzięki zawartości potasu i sodu są moczopędne. Sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków. Wiśnia rośnie najlepiej na przepuszczalnych i niezbyt ciężkich glebach, dobrze znosi suszę. Owoce wykorzystywane są głównie w przetwórstwie spożywczym. Wiśnie nadają się na zupę, kompot, galaretkę i konfiturę, mrożonki, a także na nalewki i likiery, np. słynny maraskino.

Wartość odżywcza wiśni (100 g): kalorie - 47; węglowodany - 10,9 g; białko - 0,9 g; tłuszcze - 0,4; błonnik - 3 g.

Indeks glikemiczny wiśni - 22.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Wartosci-odzywcze-owocow-agrest-truskawki-czeresnie-porzeczki-wisnie-m_37421.html

Zapytaj o produkt