Rośliny liściaste

Czeremcha pospolita / Prunus padus COLORATA

Kategoria: Drzewa liściaste

drzewo kwitnącezmienne ubarwienie roślinywysokość roślinystanowisko słonecznestanowisko półcienisteśrednia wilgotność podłoża

Bardzo piękne drzewko dekoracyjne z purpurowych liści i bardzo efektownych licznych, ciemnoróżowych, silnie pachnących kwiatów, zebranych w grona, które pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Dorasta do 8-10 m wysokości i podobnej szerokości. Ozdobą drzewa są również jadalne, czarne owoce zebrane w grona. Można je przetwarzać na soki i nalewki. Mają one właściwości lecznicze porównywalne do czarnej borówki leśnej. Lubi stanowiska słoneczne lub półcieniste oraz glebę wilgotną i żyzną. Jest mrozoodporna. Wytrzymała na choroby i zanieczyszczenia powietrza. Polecamy do nasadzeń w ogrodach wiejskich, japońskich i naturalnych. Pięknie prezentuje się jako soliter, szczególnie w czasie kwitnienia. Doskonale wygląda w zestawieniach z innymi, kwitnącymi wiosną i latem krzewami np. pigwowcami, azaliami, różanecznikami, kalinami czy forsycją.

Czeremcha - owoce

Jadalne, słodkie i bardzo cierpkie. Zawierają do 5% cukrów, dużo garbników, olejek eteryczny, kwasy organiczne, witaminy i sole mineralne; są bogate w pektyny.W Szwecji jadane są solone, mogą być gotowane w mleku; służą do wyrobu przypraw, marmolady, mocno upalone to namiastka kawy; sokiem z owoców barwi się napoje.

Drewno:

twarde, giętkie, używane do robót tokarskich,stolarskich; młode gałązki mogą być wykorzystywane do wyplatania, koszykarstwa.

ZIOŁOLECZNICTWO

Właściwości lecznicze: 

Choroby zakaźne, nadciśnienie, zaburzenia metaboliczne, niedostateczne wydzielanie i zastoje żółci, choroby wątroby, stany zapalne i zakażenia układu oddechowego i pokarmowego oraz układu moczowego, nieżyty jelit i żołądka, ból brzucha, przeziębienie, gorączka, reumatyzm, obrzęki, zapalenie gardła, choroby skórne, wyczerpanie nerwowe, bezsenność, zaburzenia trawienia, zapalenie przydatków, trudny okres po- i przekwitania, upławy (picie odwaru z kory z jednoczesne stosowanie nasiadówek).

Owoce

Wyciągi wodne z owoców działają przeciwbiegunkowo, przeciwkrwotocznie, wzmacniająco, napotnie, przeciwgorączkowo i moczopędnie.

Przyrządzenie odwaru z owoców:

3 łyżki owoców zalać 2 szkl. wody; zagotować i odstawić na 30 minut; przecedzić; osłodzić miodem. Pić 3-6 razy dziennie po 200 ml; podawać odwar gorzki niemowlętom przy ostrych i średnich biegunkach w ilości 10 ml 3-4 razy dziennie.

Sporządzenie intraktu (alkoholatury) ze świeżych owoców czeremchy z miodem:

Świeżo sporządzony preparat jest nietrwały, ze względu na obecne w nim aktywne enzymy roślinne, mogące rozkładać cenne składniki wyciągu. Z tego względu surowce roślinne stabilizuje się, ogrzewając je krótko we wrzącym alkoholu. Pół szklanki pogniecionych świeżych owoców wrzucić do  400 ml gorącej wódki i ogrzewać 1-2 minuty na bardzo małym ogniu; wytrawiać w zamkniętym słoju przez 14 dni, a następnie przefiltrować. Do 100 ml intraktu wlać 100 ml miodu, wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie w ciemnym chłodnym pomieszczeniu. Dorośli mogą zażywać 3-4 razy dziennie po 1 łyżce; dzieciom podawać 2 łyżeczki  przy przeziębieniach, chorobach zakaźnych i kaszlu oraz osłabieniu.

Sok ze świeżych owoców:

można uzyskać sok przy pomocy sokowirówki. Jest bardzo bogaty w witaminy, pektyny, sole mineralne i aktywne barwniki. Można go pić po rozcieńczeniu z wodą w czasie upałów oraz dolewać do herbaty w okresie zimowym.

Nalewka ze świeżych owoców czeremchy :

Składniki : 1kg owoców /1 litr wódki /  1/2 kg cukru
Wykonanie :
Czyste owoce zostawić na 3 dni na płótnie do przeschnięcia. Muszą podeschnąć, bo inaczej nalewka będzie cierpka. Owoce po przesuszeniu zasypać cukrem i zalać wódką. Słój zamknąć, co kilka dni wstrząsnąć. Trzymać w ciepłym miejscu. Po 4- 6 tygodniach nalew filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po pół roku powinna być gotowa.

Kora czeremchy :

Zawiera nitrylozyd, prunazynę, alkohol cyjanowy - pruniol, garbniki, sitosterol, lupeol, nonakosan i klimarynę. Są to substancje aromatyczne wykazujące wyjątkowo silne działanie antybiotyczne - fitoncydy.

Sporządzenie odwaru z kory czeremchy :

3 łyżki kory zalać 2 szklankami wody następnie gotować 10 minut, odstawić na 20 minut i przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie w zależności od wagi ciała :
15-20 kg - 21 ml,
25-30 kg - 35 ml,
35-40 kg - 50 ml,
45-50 kg - 64 ml,
Odwarem z kory płukać jamę ustną, gardło oraz wargi sromowe i pochwę (dobre też są nasiadówki 30-40 minutowe) przy stanach zapalnych i ropnych oraz zakażeniach wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych.

Kwiaty czeremchy

Z naparu kwiatowego robić okłady 10 minutowe (2-3 razy dziennie) na oczy przy stanach zapalnych i ropnych oraz przy nadmiernym łzawieniu, pieczeniu, opuchnięciu, zmęczeniu i po urazach.

Sporządzenie naparu kwiatowego :

2 łyżki kwiatów zalać 200 ml wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dziennie, po 100-150 ml; dzieciom podawać tyle odwaru z kory, w zależności od wagi ciała 9patrz wyżej).

Sporządzenie syropu czeremchowego - Sirupus Padii:

1 szklankę kwiatów i 1 szklankę zmielonych, młodych gałązek zalać 3 szklankami wody; zagotować, odstawić, wlać 100 ml wódki; pozostawić pod przykryciem na 30 minut; przefiltrować przez gazę; wlać 200 ml miodu naturalnego, wsypać 250 ml cukru, 30 g gliceryny i sok z dwóch cytryn, starannie wymieszać. Przechowywać w butelkach w ciemnym miejscu. Zażywać 4-6 razy dziennie po 1-2 łyżki przy przeziębieniu, nieżytach dróg oddechowych i kaszlu.

KOSMETYKA

Kwiaty: zastosowanie-do produkcji wody kwiatowej. Kwiaty mają podobny skład do kory, ale posiadają dodatkowo flawonoidy i dużo olejku eterycznego.
Zapytaj o produkt