Owoc duży, kulisty, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka gładka pokryta karminowoczerwonym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny, twardy. Drzewo owocuje obficie, rośnie początkowo bardzo silnie, w późniejszych latach wzrost słabnie. Tworzy rozłożystą i szeroką, kulistą koronę. Dojrzałość zbiorcza w połowie października. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Odporna na mróz. Odporność na parcha i mączniaka dość dobra. Odmiana polecana ze względu na bardzo aromatyczny smak owoców. Zapylacze: James Grieve , Lobo.
*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych
Sadzenie jesienne:
Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać. Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony. Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
Sadzenie wiosenne:
Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
PRZEPISY KULINARANE
Wiadomości o jabłku
Jabłko zawiera witaminy, wspomaga w walce z infekcjami. Dodatkowo zawiera kwasy organiczne, odkwaszające organizm. Jest to szczególnie ważne, gdy zjadamy dużo mięsa, tłuszczu, jaj, produktów zakwasie, twardych serów. Picie nalewki jabłkowej zwiększa napięcie mięśni, w tym serca, co wzmacnia ciało i zapobiega zawałom. Trunek poprawia też wygląd cery, paznokci i włosów.
Ciasto "Zielone jabłuszko"
przepis Pani Alicji Oblong
- Ciasto : 5 jajek /150 g cukru / 150 g maki / łyżeczka proszku do pieczenia / łyżeczka cukru waniliowegoZielona wkładka : 4 agrestowe galaretki / 4 duże jabłkakokosowa posypka : 100 g wiórek kokosowych / 2 łyżki cukru / 1 łyżka masładodatki : krem Karpatka / margaryna 'Kasia'Wykonanie biszkopta:białka ubij na sztywno, dodaj cukier, ubij, potem żółtka, ubij, a następnie porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj rózgą. Piecz 20-30 minut w temperaturze 200 st.C.Wykonanie zielonej wkładki:zagotuj 1,5l wody i rozpuść w niej galaretki. Odstaw do lekkiego stężenia. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do galaretki i wymieszaj
Krem Karpatka zrób wg przepisu na opakowaniu i dodaj do niego margarynę "Kasię".
Biszkopt posmaruj cienko kremem i zabezpiecz opaską do ciasta lub folią aluminiową. Na krem wylej zieloną wkładkę i wstaw do stężenia do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyłóż na nią resztę kremu. Zrób posypkę.
Wykonanie posypki : masło, cukier i wiórki kokosowe podsmaż na złoty kolor i rozprowadź przechłodzone na kremie. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Smacznego! Bardzo dobre.