Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica JONAGOLD

Kategoria: Jabłonie
Odmiana późnozimowa. Owoce mają zielonkawożółtą skórkę z karminowoczerwonym rumieńcem, pokrywającym część powierzchni owoców. Jabłka są duże lub bardzo duże (osiągają 140–200 g). Miąższ bardzo smaczny, zielonkawo-kremowy, średnio ścisły, dość gruboziarnisty, soczysty, o przyjemnym aromacie. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w połowie października. Bardzo dobrze trzymają się na drzewie, nie opadają, są też wytrzymałe na niewielkie spadki temperatury, co powoduje, że można zbiór przedłużyć do końca października. Drzewa tej odmiany rosną bardzo silnie, tworząc szerokostożkową koronę. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Odmiana średnio wrażliwa na mróz, mało wrażliwa na mączniaka. Zapylacze odmiany : Bohemia, Celeste, Cortland, Cortland Wicki, Elstar,  Gala, Gala Must, Gloster, Idared, James Grieve, Jonathan, Katja, McIntosh, Melrose, Pinova, Rubin, Spartan, Sunrise, Szampion. Odmiana jest złym zapylaczem dla innych odmian. Jedna z najsmaczniejszych odmian deserowych jabłoni, doskonale nadaje się także na przetwory.

Ciekawostka

Odmiana pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Otrzymana z siewek w 1943 r. W Polsce sadzona od 1976 r.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Roladki z kurczaka nadziewane jabłkami    4 porcje

Składniki : 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka / 12 dag drobno pokrojonych jabłek /30 g startego sera mozarella lub innego do topienia / 2 łyżka bułki tartej /mała szczypta cynamonu / 25 g masła / 120 ml wytrawnego białego wina / 120 ml wody / 2 łyżka wody / 3 łyżeczki mąki kukurydzianej /po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i bazylii do posypania. Gotowe w 45 min. 
Wykonanie :
Wymieszać jabłka z serem,cynamonem i bułką tartą. Odstawić. Filety z piersi przekroić w poprzek na pół tak, by powstały 4 porcje mięsa. Obwinąć filety woskowanym papierem do pieczenia i delikatnie rozbić do grubość około 0,5 cm. Na każdy filet nałożyć połowę jabłek, zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić masło i zrumienić roladki z kurczaka. Dodać wino i 60 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut. Roladki przełożyć na talerz. Wymieszać łyżkę wody z mąką kukurydzianą i dodać do sosu, który został na patelni. Gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Roladki polać sosem i posypać natką pietruszki.
Zapytaj o produkt