Drzewka i krzewy owocowe

Wiśnia pospolita / Prunus ceasus ŁUTÓWKA

Kategoria: Wiśnie

Odmiana późna, samopylna. Owoce duże i bardzo duże. Skórka mocna, ciemno-wiśniowo-brązowa. Miąższ jest ciemnoczerwony, miękki, soczysty i kwaśny, dobrze oddzielający się od pestki. Sok ciemnoczerwony, barwiący. Dojrzałość zbiorczą osiąga w końcu lipca lub na początku sierpnia. Kwiaty mają dużo nektaru, kwitną późno i są odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne. Pąki kwiatowe są dość wytrzymałe na mróz. Drzewo rośnie średnio silnie na podkładce czereśni ptasiej lub słabo na antypce i bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania. Tworzy dość rzadką, kulistą koronę. Owocuje wyłącznie na długopędach. Jest dobrym zapylaczem dla innych odmian. Drzewo jest wytrzymałe na mróz i dość wrażliwe na choroby. Przy zastosowaniu podstawowej ochrony przed chorobami i szkodnikami plonuje obficie i corocznie. Rozstawa przy sadzeniu 3 x 4,5 m. Podłoże żyzne, lekkie, średnio wilgotne, o ph lekko kwaśnym - od 6,2-6,8

Ciekawostka

Odmiana jest bardzo stara, nieznanego pochodzenia, najprawdopodobniej francuskiego lub holenderskiego. Uprawiana we wszystkich krajach, w których uprawia się wiśnie. W naszym kraju jest znana od dawna i bardzo popularna. Polska należy do jednego z największych producentów wiśni na świecie. Owoce wiśni są bardzo chętnie zjadane przez ptaki. Niszczą one kilka razy więcej owoców niż same zjadają. Najczęściej na drzewach wiśniowych żerują: kwiczoł, szpak, kawka, wrona i gawron. W porze dojrzewania wiśni, bardzo atrakcyjnym pokarmem roślinnym dla szpaka i kwiczoła jest owocująca morwa biała. Wolnostojące drzewa morwy mogą w perspektywie 12-15 lat znacząco wpłynąć na zmniejszenie zapotrzebowania ptaków na owoce wiśni. Osiągniecie pożądanych rezultatów jest możliwe tylko wtedy, gdy ilość owoców morwy zrównoważy zapotrzebowanie ptaków na wiśnie, które stanowią około 20% ich dziennej diety.

Wiśnia - owoce

Owoce zawierają 8-10% cukrów, 1,5-2% kwasów organicznych, 1% pektyn, garbniki, karoten, witaminy C, B, PP i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: miedź, potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń i sód. Wiśnie cenione są jako produkt dietetyczny. Poprawiają apetyt, są dobrym środkiem wykrztuśnym przy zapaleniach dróg oddechowych oraz są zalecane przy niedokrwistości, stanach gorączkowych i jako środek przeczyszczający. Miąższ i sok działają antyseptycznie. Sporządza się z nich powidła, kompoty, galaretki, zupy, marmolady, soki, kisiele, nalewki i wina a także kandyzuje w cukrze. Są niezbędnym surowcem do produkcji jogurtów, serków owocowych i nadzienia do ciast, pączków, pierogów, lodów.

Liście, pestki i nasiona

Liście stanowią dodatek do marynowania i kwaszenia ogórków oraz innych warzyw. Używa się je też do polepszenia smaku w produkcji soku z aronii. Ze względu na zawartość tłuszczu (25-35%), amigdaliny i olejku eterycznego, pestki i nasiona są wykorzystywane w produkcji mydła.

Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH dla wiśni obojętne 6,7 - 7,2 - warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5-4,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.
Nawożenie wiśni
Aby drzewa mogły szybko rosnąć i obficie owocować, konieczne jest stosowanie nawożenia. Nawozy organiczne zaopatrują drzewa we wszystkie składniki pokarmowe poprawiając strukturę gleby i wzbogacając ją w próchnicę. Obornik należy stosować przynajmniej raz na trzy lata. Dawka obornika waha się od 30 do 50 kg na 10 m 2 w zależności od żyzności gleby. Im słabsza, tym obornika dajemy więcej. Kompost może w znacznej części zastąpić obornik.
Poza nawozem organicznym stosujemy wieloskładnikowe nawozy mineralne przeznaczone do zasilnia drzew i krzewów owocowych. Stosować wg wskazań producenta.

PRZEPISY  KULINARNE

Ciasto czekoladowe z wiśniami / lub innymi owocami - łatwe

przepis własny
Składniki  :  6 całych jajek / szczypta soli / 1,2 szklanki mąki ziemniaczanej /1,5 szklanki mąki pszennej 'Lubella"/ 1 budyń śmietankowy / 1,5 szklanki cukru / pełna łyżeczka cukru waniliowego /3 pełne łyżeczki proszku do pieczenia / pół szklanki kwaśnej śmietany / 1/3 szkl. mleka / 1 szklanka oleju / 3-4 łyżki kakao/ olejek śmietankowy /  szklanka "słomkowej" herbatki doprawionej cukrem i cytryną do smaku oraz  5 kroplami olejku migdałowego
Porcja na dużą, prostokątną  blachę
Składniki na krem : 1 kostka miękkiej margaryny / 1 puszka ugotowanego czekoladowego mleka skondensowanego
Wykonanie ciasta:
Jajka, cukier, cukier waniliowy  i sól ubić mikserem  na puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, budyń, proszek do pieczenia, olejek, mleko i śmietanę. Na koniec po małej porcji wlewamy olej i, jako ostatnie, wsypujemy przesiane kakao. Ciasto wykładamy na posmarowaną olejem i wysypaną tartą bułeczką blachę / lub wyłożoną papierem do pieczenia-wg woli. Wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem stan ciasta.
Wykonanie kremu :
Margarynę utrzeć z ugotowanym skondensowanym mlekiem na gładką masę. Podzielić ją na 2 części : jedną mniejszą, drugą większą.
Przestudzone ciasto przekroić na pół, skropić herbatką najpierw dolną część ciasta i posmarować większą częścią kremu. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, skropić herbatką tę część i wyłożyć pozostałą, mniejszą część kremu. Całość udekorować świeżymi wiśniami bez pestek lub konfiturami z wiśni. To samo ciasto jest fantastyczne w smaku z konfiturą z czarnej porzeczki.
Zapytaj o produkt