Drzewka i krzewy owocowe

Jabłoń domowa / Malus domestica MALINOWA OBERLANDZKA

Kategoria: Jabłonie
Odmiana jesienna. Owoc średni lub duży, najczęściej jajowaty. Skórka cienka, pokryta prawie całkowicie karminowym rumieńcem. Miąższ biały z zielonkawym odcieniem, pod skórką często różowawy, kruchy, lekki, dość soczysty, kwaskowato-słodki, aromatyczny z malinowym posmakiem, smaczny. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza- w końcu września, konsumpcyjna- październik i listopad. Drzewo rośnie średnio silnie, osiąga średniej wielkości koronę. Podłoże lekko kwaśne o pH 6,2-6,7. Aby młode jabłonki po posadzeniu dobrze rosły i owocowały, należy przed sadzeniem przygotować glebę*. Odmiana jest mrozoodporna. Zapylacze dla tej odmiany:  Oliwka Żółta, Wealthy, Jonathan, Koksa Pomarańczowa, Landsberska.  Ze względu na wyjątkowe walory smakowe, jest to doskonała odmiana przerobowa i do przechowania.

Ciekawostka

Odmiana prawdopodobnie pochodzenia holenderskiego opisana przez p.Knoopa po raz pierwszy w 1771 r.  Znana również po nazwami 'Oberlnder Himbeerapfel' i 'Callville d'Automne Raye'.

*Przygotowanie podłoża pod sadzenie drzew i krzewów owocowych

Sadzenie jesienne:

Prace przygotowawcze należy rozpocząć na początku sierpnia od przekopania podłoża i wybrania korzeni uciążliwych chwastów np. kłączy perzu, pokrzywy, mniszka (mlecz). Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Po tym czasie grunt przekopać i rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych. Gdy gleba jest za kwaśna - pH poniżej 6,2 , warto rozsiać wapno rolnicze (wg wskazań na opakowaniu). Potem rozrzucić warstwę torfu, kompostu, starego, próchnicznego obornika. Z braku takowego należy rozrzucić obornik granulowany. Wszystko przekopać.  Wysiać na obręb sadzenia drzewek tzw. nawóz zielony.  Może to być np. facelia. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz  pulchną i bogatą w składniki pokarmowe glebę. Do jesieni facelia nieco podrośnie, a gdy tylko zawiąże pąki kwiatowe, trzeba posiekać ją szpadlem i  dokładnie przekopać ją z glebą. Aby przyspieszyć rozkład zielonej masy, przed przekopaniem rozsyp na facelię nieco nawozu azotowego. Na tak przygotowanym stanowisku z powodzeniem możesz sadzić wszystkie drzewa owocowe, a także krzewy owocowe, truskawki, poziomki, maliny, jeżyny, pnącza owocowe. Dla krzewów wybitnie kwaśnolubnych np. borówki amerykańskiej rozsypujemy na powierzchni i do samego dołka grubą warstwę kwaśnego torfu (pH 3,5). Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

Sadzenie wiosenne:

Ziemię głęboko przekopujemy i usuwamy korzenie chwastów trwałych np. mniszka, perzu. Można to zrobić również za pomocą herbicydów, zachowując okres karencji podany na opakowaniu środka. Musimy ją również wzbogacić w substancje organiczne i mineralne. Na przestrzeni ok. 1 m 2 rozsypujemy substrat torfowy, obornik lub kompost oraz rozsiać nawóz wieloskładnikowy, odpowiedni dla roślin owocowych ( dawki wg zaleceń producenta nawozu). Na żyznych, dobrze uprawionych glebach, wystarczy zaprawić same dołki, w które będziemy sadzić rośliny. Nie zapomnijmy po posadzeniu dobrze podlać rośliny.

PRZEPISY  KULINARNE

Wiadomości o jabłku

Jabłko zawiera witaminy, wspomaga w walce z infekcjami. Dodatkowo zawiera kwasy organiczne, odkwaszające organizm. Jest to szczególnie ważne, gdy zjadamy dużo mięsa, tłuszczu, jaj, produktów  zakwasie, twardych serów. Picie nalewki jabłkowej zwiększa napięcie mięśni, w tym serca, co wzmacnia ciało i zapobiega zawałom. Trunek poprawia też wygląd cery, paznokci i włosów.

Nalewka z jabłek

Składniki :  1 kg jabłek / 0,5 kg cukru / 1 l czystej dobrej wódki (super są wódki litewskie np. 999, dobrze zdestylowane) / 0,5 l spirytusu / 1 laska wanilii/ można też: 1-2 ziarna kardamonu  i / lub 1-2 goździki
Umyj owoce, drobno pokrój razem z gniazdami nasiennymi , zasyp cukrem i wrzuć do dużego słoika. Potrząśnij słojem, by wymieszać cukier z jabłkami. Zasłoń gazą. Odstaw na 4-5 dni. Potem zalej je wódką i  spirytusem, dodaj przyprawy. Zamieszaj i nalewkę trzymaj w cieple przez 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając słoikiem. Po tym czasie przefiltruj ją i przelej do butelek. Do picia najlepsza jest po 2 miesiącach.
Zapytaj o produkt