Drzewka i krzewy owocowe

Porzeczka biała / Ribes niveum BIAŁA Z JUTEBORG

Kategoria: Krzewy owocowe
Owoce porzeczki białej są koloru słomkowego z połyskiem, kuliste, zebrane w wiszące, długie grona, dość wyrównane pod względem wielkości, lekko kwaskowate, łatwe do zbioru ręcznego. Krzewy porzeczek rosną średnio silnie, mają kulisty, zwarty pokrój, osiągają od 1 m do 1,2 m wysokości. Krzew owocuje w drugiej połowie lipca. Ma niewielkie wymagania, z powodzeniem rośnie w każdej ziemi ogrodowej. Duże plony uzyskuje się, gdy roślina rośnie w podłożu próchnicznym,  przepuszczalnym i umiarkowanie wilgotnym. Stanowisko powinno być słoneczne, ale dobrze czuje się także w widnym półcieniu, ale kosztem owoców, które są bardziej kwaśne. Krzewy wymagają regularnego podlewania. Są mrozoodporne. Owoce znakomicie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale mogą być też wykorzystywane na przetwory, mrożonki, do deserów i ciast. 
Owoce w 100 g zawierają 50 mg witaminy C. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K , beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. Dzięki dużej zawartości pektyn świetnie nadają się na galaretki i dżemy (ścinają się bez żelatyny).
Wartość odżywcza czerwonych porzeczek (100 g):
kalorie - 37; węglowodany - 5,8 g; białko - 1,1 g; tłuszcze - 0,2 g; błonnik - 6 g
 
 
 
Zapytaj o produkt